Bekir Bozdağ'dan sert sözler

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın konuşması üzerine sert bir açıklama yaptı. Bozdağ Kılıç'ı Meclis üzerinde vesayet kurmakla suçladı. "Mahkeme başkanı siyasetçi gibi konuşuyor, niyet okuyor" dedi.

Abone ol

Haşim Kılıç’ın emekliliğinin yaklaşması nedeniyle yeni arayışlar içinde olabileceğini belirten Bozdağ, Kılıç’ın eleştirileri kişiselleştirdiğini savundu. Bakan Bozdağ, açıklamayı neden Adalet Bakanlığı yerine Meclis’te yapıldığının sorulması üzerine ‘En doğru cevabı Meclis’ten vermek olduğuna inandım’ cevabını verdi. Bozdağ, Kılıç’ı istifaya davet etmediğini de sözlerine ekledi.

İşte Bozdağ'ın açıklamalarından satır başları:

"AYM Başkanı toplantıya davet ettiği kıymetli konukları huzurunda mahkemenin nezaketine yakışmayacak üslupla yakışmadı. Siyasi polemiklerle dolu konuşma olduğu, başkanın mahkeme kararlarına dönük eleştiriler kişiselleştirdiği anlaşılmaktadır. Başkanın konuşması hukuki olmak zorunda. Yaptığı konuşma siyasidir. Baştan sona siyasi polemiklerle doludur. Gündemdeki bütün konuları siyasi aktör gibi cevaplandırmıştır. Siyasi polemikleri AYM Başkanı değil siyasi partilerin temsilcileri yapmalıdır."

"Muhalefet partileri AYM yetkimizi gasp etti diye alınmaz umarım. Mahkemeler kararları ile konuşur. Mahkemenin veya başkanın kararlarını savunması kararlardaki zayıflığı ortadan kaldırmaz. Mahkeme kararları eleştirilemez kutsal metinler değildir."

"AYM Başkanı, anayasaya, kanuna, hukuka bağlı hareketle mükelleftir. Niyet okuma görev ve yetkisi yoktur. Niyet okuyor ve insanları itham ediyorsa objektif ve tarafsız hukuk ilkelerine göre karar verilip verilmediği sorgulanır."

"AYM Başkanı, konuşmasında AYM’nin yasamanın, yürütmenin yargının üzerinde olduğunu ifade ile ‘Biz vatandaşların sorunlarını çözmek için hazırız’ mesajı vererek, çok güçlü bir alternatif bir iktidar olarak gösteriyor. AYM’nin veya başkanın yasama, yürütme ve yargı üzerinde vesayet organı gibi hareket etme hak ve yetkisi yoktur."

AYM’yi kuran da kanun çıkaran da TBMM’dir. Hiçbir kişi, makam, merci TBMM’nin üzerinde değildir, bundan sonra da olmayacaktır. Millet her zaman iradesine sahip çıkmıştır. Türkiye bir hukuk devletidir. Herkes hukukun içinde hareket etmekle mükelleftir.

"AYM’nin yasama, yürütme, adli ve idari yargı görevi yoktur. Yargının tarafsız ve bağımsız olması demokrasimizin teminatıdır. Yargının bir ideolojinin, siyasi fikrin arka bahçesi olmasına rıza göstermedik, göstermemiz mümkün değildir. Yargı içindeki gruplaşmalara karşıyız, karşı olmaya da devam edeceğiz. 2010 anayasa değişikliği bunun sonucudur."

"AYM Başkanı ilk derece mahkemelerinde görev yapanları da eleştirmiştir. Temyiz mahkemesi olmadığı halde AYM’nin temyiz mahkemesi gibi algılanmasından övünç duyduğunu açıklamıştır. AYM, ilk derece mahkemelerinin üzerinde bir temyiz mahkemesi değildir. Yargıtay ve Danıştay üzerinde de süper bir temyiz mahkemesi değildir."

"AYM Başkanının Twitter kararının arkasında durması anayasanın hükmünün ihlal edildiği gerçeğini ortadan kaldırmaz. Kararı eleştirmek herkesin en doğal hakkıdır."

"Türkiye’nin yeni bir muhalefeti olmuştur. Muhalefet partileri boşluğu dolduramamıştır. AYM Başkanımız da bu boşluğu doldurmaya niyetlenmiş gözüküyor. Hayırlı olsun diyorum."

ulusalkanal.com.tr

Türkiye sınıfta kaldı Gündem AKP'li aday CHP'li üyeyi vurdu Gündem Erdoğan Temmuz’da böyle ölecekmiş! Gündem MİT'ten Suriye'ye tank pususu Gündem