Türk-Rus ilişkilerini hedef alan Kırım Platformu Zirvesi toplandı

Tartışmalı Kırım Platformu Zirvesi toplandı. Kırım yönetiminin karşı çıktığı etkinlik, ABD ve müttefiklerinin, Türkiye - Rusya ilişkilerini bozmak için kullandığı bir tuzak olarak değerlendiriliyor. Rusya, Kırım Platformu'nun, Rusya karşıtı ve son derece dostane olmayan bir etkinlik olduğunu bildirdi. Kırım Parlamentosu, Ankara'ya toplantıyı boykot etme çağrısı yaptı. Rusya ve Kırım'dan gelen tüm tepkilere rağmen, Türkiye, platforma Dışişleri Bakanı düzeyinde katıldı.

Abone ol

Tartışmalı Kırım Platformu Zirvesi, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yapılıyor.

Avrupa Birliği ve NATO'ya bağlı 44 ülkenin Devlet Başkanlığı ve Dışişleri Bakanlığı düzeyinde katıldığı etkinliğin amacı, Kırım üzerinden, Rusya'ya yönelik uluslararası baskı mekanizmaları harekete geçirmek.

Toplantının açılışında konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de, Kırım'ın 2 bin 741 gündür Rusya'nın işgali altında olduğunu savundu. ''Platforma katılanların sinerjisi, Kırım'ın geri kazandırılması için Rusya'ya baskı yapacak ve masaya oturtacak.'' dedi.

Rusya ve Kırım'dan yapılan boykot çağrılarına rağmen etkinliğe, Türkiye, Dışişleri düzeyinde katıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantıdaki konuşmasında, Kırım'ın ilhakının ''yasadışı'' olduğunu savundu, Uluslararası toplumu ilhaka karşı tek ses olmaya çağırdı:

- Mevcut şartlar altında bu soruna yönelik kolay bir çözüm yok. Diplomasi aracılığıyla barışçıl çözüm, hala tek yol. Bu da etkin koordinasyonu gerektiriyor. Kırım platformu, bu noktada önemli bir başlangıcı işaret ediyor. Kırım, Ukrayna'dır.

Öte yandan Rusya, Kırım Platformu'nun, Rusya karşıtı ve son derece dostane olmayan bir etkinlik olduğunu bildirdi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ''Kırım, Rusya'ya ait bir bölge. İddiaları kesinlikle kabul etmiyoruz. Rusya karşıtı olarak gördüğümüz bu etkinliğe karşı tutumumuz açık'' ifadelerini kullandı.

Kırım konulu etkinliğe, Kırım parlamentosu da tepki gösteriyor. Kırım parlamentosu ve etnik topluluklarından temsilciler, geçtiğimiz günlerde, Ankara'ya, etkinliği boykot etme çağrısı yapmıştı. Çağrı metninde, ''Kırım'ın Rusya ile Türkiye arasında dostluk ve işbirliği köprüsü olması gerektiğine inanıyoruz'' ifadelerine yer verilmişti.

Kırım'ın bile karşı çıktığı sözde platform, ABD ve müttefiklerinin, Türkiye – Rusya ilişkilerini bozmak için kullandığı bir tuzak olarak değerlendiriliyor.

Toplantının düzenleyicilerinin ABD ve FETÖ ile derin bağları dikkat çekiyor. FETÖ okullarında eğitim görmüş Rüstem Umerov'un sözde Kırım Tatar Meclisi'nden, İskender Bariyev'in ise ABD Kongresince finanse edilen Ulusal Demokrasi Vakfı'ndan fonlandığı ortaya çıkmıştı.

Rusya'yı sıkıştırmayı ve Türkiye'yi tuzağa düşürmeyi hedefleyen Kırım Platformu'nda Amerika Birleşik Devletleri 'ni Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg temsil ediyor.

Terör örgütü PKK'ya arka çıkan açıklamalarıyla tanınan Buttigieg, 2019'da ABD'nin Suriye'den asker çekme kararını eleştirirken, bunu PKK/PYD'ye ''ihanet'' olarak nitelendirmişti.

Dışişleri yerine Ulaştırma Bakanını platforma göndererek kendini geri planda tutan ABD, Kırım konusunda Türkiye'yi öne çıkarmak istiyor.

Bakan Akar'dan 'iltica merkezleri' açıklaması Gündem Düzensiz göç ve terörle mücadele sürüyor: Van İl Emniyet Müdürü Ulusal Kanal'a konuştu Gündem 'Türkiye'de mülteci merkezi kuracak' haberine Fahrettin Altun'dan tepki Gündem PKK'ya finans sağlayan kişi tutuklandı Gündem