Pilotlardan biri öldü! Rusya: Türkiye ile askıya aldık

Rusya Genelkurmay Başkanlığı, bugün düşürülen konuyla ilgili açıklama yaptı.

Abone ol

Açıklamada, düşürülen Rus savaş uçağındaki pilotların kurtarma çalışmalarına Mi-8 tipi iki helikopterin katıldığı belirtildi. Ayrıca, pilotları arama çalışmalarına katılan helikopterin de vurulduğu doğrulandı ancak helikopterde bulunan ekibin Hmeymim hava üssüne dönebildiği kaydedildi.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı, uçağın düşürülmesi ardından Türkiye ile tüm askeri temaslarını askıya alındığını duyurdu.

Bugün, saat 10.24’te (Moskova saatine göre) Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir F-16 savaş uçağı Rus Hava Kuvvetleri’ne ait bir Su-24M taktik bomba uçağını, Suriye Arap Cumhuriyeti toprakları üzerinde gerçekleştirdiği sortiyle vurarak düşürdü. Savaş uçağının saldırıyı kısa menzilli IR homing başlığıyla yaptığı düşünülüyor.

Objektif gözetim verileri Türk savaş uçağının Rus bomba uçağıyla herhangi bir iletişim ya da görsel temas kurmadığını doğruladı.

Füze Su-24M uçağını Suriye mıntıkası üzerinde vurdu. Uçağın vurulma yeri sınırdan dört kilometre uzakta Suriye topraklarındaydı. Su-24M personeli uçaktan çıkmayı başardı. İlk bilgilere göre pilotlar yerden açılan ateşle öldürüldü.

Objektif gözetim verileri Rus uçağının Türk sınırını geçmediğini gösteriyor.

Suriye Hava Savunma Kuvvetleri’nden alınan veriler de bu olguyu doğruluyor.

Dahası Hmeymim hava üssünden gelen radar keşif verileri saldırgan Türk Hava Kuvvetleri uçağı tarafından Suriye hava sahasının ihlal edildiğini kaydetti.

Bu olgu uluslararası hukukun olağanüstü tehlikeli sonuçları olan açık bir ihlali ve ABD ile Türkiye’yle birlikte koalisyonda yer alan tüm ülkelerin imzalamış bulunduğu hava kazalarını önleme ve uçuş güvenliği Protokolü’nün doğrudan çiğnenmesi anlamına geliyor.

Türk tarafının Rus Savunma Bakanlığı’yla hemen iletişime geçmek yerine NATO ile acil görüşmeler başlatmasının nedeni bu.

Rus Federasyonu’nda bulunan Türkiye Savunma Ateşesi’ne Türk Hava Kuvvetleri’nin bir Rus hava uçağının kaybıyla sonuçlanan bu eylemine karşı kesin bir ihtar sunuldu.

Operasyonun başlangıcından beri Rus Savunma Bakanlığı’nın Rus Federasyonu Devlet Savunma Kontrolü Ulusal Merkezi ile Türkiye Milli Savunma Bakanlığı arasında doğrudan telefon hattı kurduğunu belirtmek gerekiyor. Fakat Türk tarafının yanlış tutumu yüzünden bu hat pratikte kullanılamadı.

Rus pilotlarını iniş noktasından tahliye etmek için iki Mi-8 helikopteri tarafından arama kurtarma operasyonu gerçekleştirildi. Operasyon sırasında helikopterlerden biri hafif silah atışı sonucu hasar gördü ve tarafsız bölgeye acil durum inişi gerçekleştirdi. Deniz Kuvvetleri’ne bağlı bir sözleşmeli asker öldürüldü.

Arama kurtarma ekibinin personelleri ve helikopter ekibi tahliye edildi ve şuan Hmeymim hava üssündeler. Yasadışı silahlı grupların kontrolünde olan mıntıkadan açılan sahan ateşiyle helikopter imha edildi.

Rus uçak personeli için yapılan arama kurtarma operasyonuna devam ediliyor.

Suriye rejim birliklerinin Kuzey Kafkasya’dan gelen binin üzerinde militanın dahil olduğu yasadışı silahlı grupları ortadan kaldırmak için Rus uçaklarının bulunduğu eylem sahasında kara operasyonu yürüttüğünü vurgulamak gerekiyor.

IŞİD’de karşı savaşan Rus müttefiklerinin ve bölge devletlerinin hiçbirisinin bu birlikleri “ılımlı muhalefet” olarak görmediğinin altını çizmek gerekiyor. Tam tersi, bu mıntıkanın en radikal yasadışı silahlı gruplar tarafından kontrol edildiği biliniyor.

Şuandan itibaren Genelkurmay Rus hava üssü için ayrıntılı ek güvenlik tedbirleri uygulamaya koydu.

Birincisi: Gerçekleştirilecek tüm saldırı uçuşları yalnızca savaş uçağı korumasında yapılacak.

İkincisi: Hava savunması güçlendirilecek. Bunun için Moskva kruvazörüne ve Lazkiye’nin sahil bölgesine S-300 hava savunma sistemleri yerleştirilecek. Rus Savunma Bakanlığı tehlike potansiyeli bulunan tüm hedeflerin yok edileceği konusunda uyarıyor.

Üçüncüsü: Türkiye ile ilişkiler askeri düzeyde askıya alındı.

Çeviri: Işıkgün Akfırat

ulusalkanal.com.tr

Erdoğan'dan düşürülen uçakla ilgili açıklama Gündem Türkmendağı çevresi bölge için ne anlam ifade ediyor Gündem Şehitlere son görev Gündem Yüksek yargıda dev operasyon Gündem