Türkiye-Çin ticaret köprüsünde hedef 5 milyar dolar

TÜRKONFED-SEDEFED ve ÇİNİŞDER'in düzenlediği 'Türkiye-Çin ticaret köprüsü' toplantısı yapıldı. Toplantıda konuşan SEDEFDER Başkanı Ali Avcı, 'Türkiye ve Çin'in dış ticaret ilişkilerinde hedef 5 milyar dolar sınırını geçmek' dedi

Abone ol

TÜRKONFED-SEDEFED ve ÇİNİŞDER işbirliği ile Türkiye Çin Ticaret Köprüsü toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. İstanbul’da düzenlenen “Türkiye-Çin: Akıllı Şehir Mühendisliğinin Yerel Kalkınmaya Etkileri” başlıklı toplantı iki ülkenin iş ve siyaset dünyası temsilcilerini bir araya getirdi. Etkinliğin açılışında konuşan SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, Çin’e rağmen değil, Çin ile birlikte büyümenin önemini vurguladı. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 50’nci yılının kutlanacağı 2021 için karşılıklı 5 milyar dolar hedefinin konulmasını isteyen Avcı, “5 milyar dolar 2021’de Türkiye’nin Çin’e ihracat olarak ulaşması gereken rakam olmalı. Aynı zamanda Çin’in Türkiye’deki yatırımlarının da 5 milyar dolara yükselmesi gerekir” dedi.

29 Mart 2019-İstanbul / Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin yanı sıra geleceğin akıllı şehirleri ve yaratacağı etkiler İstanbul’da düzenlenen “Türkiye-Çin: Akıllı Şehir Mühendisliğinin Yerel Kalkınmaya Etkileri” başlıklı toplantıda masaya yatırıldı. Çin İş Geliştirme ve Dostluk Derneği (ÇİNİŞDER) ev sahipliğinde ve Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) organizasyonunda Elite World İstanbul’da gerçekleştirilen etkinlik kapsamında iki ülke iş dünyası arasında gerçekleştirilmesi planlanan işbirlikleri de ele alındı. Açılış konuşmalarını SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı, Çin Shenzhen Bao’an Yerel Hükümeti Belediye Başkanı Guo Ziping ile İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin’in yaptığı toplantı kapsamında, Shenzhen Bao'an Bölgesi Kentsel Yenileme Bürosu Genel Müdürü Huang Zaixiao ve Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. M. Pınar Mengüç de akıllı şehir mühendisliği ve modern enerji yönetimi konularında bir sunum gerçekleştirdi.

'BİR İŞ AÇMAK ÇOK KOLAYDIR; ONU AÇIK TUTMAK İSE ÇOK ZORDUR'

Toplantının açılışında kürsüye çıkan SEDEFED Başkanı Ali Avcı konuşmasına Çin’in dünya ekonomisi ve küresel politikalar üzerindeki etkisine dikkat çekerek başladı. Çin’i hem Türkiye’nin hem de komşu kıtalarının ekonomik kalkınmasının önemli paydaşlarından biri olarak gördüklerini aktaran Avcı, “Yakın bölgedeki tüm ülkeler için Çin’e rağmen değil, Çin ile birlikte büyümenin önemini vurguluyoruz. İki ülkenin iş dünyası, yerel yönetimleri ve sivil toplumu arasında ticaret, kalkınma ve karşılıklı yatırımların yanı sıra altyapı, akıllı şehirler, bilgi teknolojileri alanındaki işbirliklerinin gelişmesi yolunda ciddi bir potansiyelin mevcut olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

Yakın zamanlarda Türkiye’ye yapılan Çin yatırımlarından memnuniyet duyduğunu dile getiren Avcı, sözlerine şöyle devam etti: “Bu birlikteliğin bir sonraki aşaması olarak, gümrüklerde ürün sertifikasyonu ve sınıflandırılmasında iki ülke akreditasyonların üçüncü ülkelere bağlı olmadan yapılması çabalarını son derece önemli buluyoruz. Ayrıca gelecek yıllarda Çin’den Türkiye’ye gelecek yatırımların greenfield, yani sıfırdan olmasını ümit ediyoruz. İkili ilişkilerin diğer yönünde ise yani Türk iş insanlarının Çin’deki faaliyetleri için, özellikle Çin’in serbest bölgelerinde yapılacak ticaret potansiyelini ve kaliteli gıda ürünleri ihracatının önemini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Ticarete bakacak olursak, Asya ve Avrupa’yı bağlayan Kuşak ve Yol Projesinde Türkiye büyük bir aktör olarak öne çıkmaktadır. Bu girişimin yaratacağı faydanın katlanarak devam etmesini ümit ediyoruz.”

İki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 50’inci yılında, yani 2021’de, 5 milyar dolar hedefinin karşılıklı olarak konulmasını isteyen Ali Avcı, “5 milyar dolar 2021’de Türkiye’nin Çin’e ihracat olarak ulaşması gereken rakam olmalı. Aynı zamanda 2021’de Çin’in Türkiye’deki yatırımlarının da 5 milyar dolar yükselmesi gerekir. Bu anlamda iki ülkeden tüm paydaşlara sorumluluklar düşüyor. Zira bir Çin atasözünde dendiği gibi ‘Bir iş açmak çok kolaydır; onu açık tutmak ise çok zordur’” diye konuştu.

ZİPİNG'TEN KAZAN KAZAN MODELİ ÇIKIŞI

Toplantının İstanbul ve Shenzhen bölgesi arasındaki bağa katkı sağlayacağını ifade eden Shenzhen Bao’an Yerel Hükümeti Belediye Başkanı Guo Ziping de “Shenzhen, Çin’in kurduğu ilk özel ekonomik bölge olup dünyanın en güçlü şirketlerinin de beşiği. Ekonomi, sanayi ve ihracat açısından önemli bir nokta olan Shenzhen, dışa açılma için de önemli bir alan” dedi. Bölge ekonomisinde elektronik ve bilişim sektörünün aktif rol oynadığına dikkat çeken Guo Ziping, “27 milyar dolarlık büyük ölçekli sanayiye sahibiz. İnsan odaklı, yenilikçi ve finans açısından uluslararası ölçekte en iyi iş alanlarını yaratmaya çalışıyoruz. Türkiye ve Çin’in kazan kazan modeli üzerinden büyük işler yapacağına inanıyoruz” diye konuştu.

'VİZELERİN KALDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ'

Bir yol bir kuşak planıyla İstanbul’un Çin’in yatırım yaptığı önemli bir lokasyon olduğuna dikkat çeken İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin ise çok sayıda Çinli firmanın İstanbul’da faaliyet gösterdiğini söyledi. Türkiye’de enerji, finans vb. sektörlerde faaliyet gösteren 1000’in üzerinde firması bulunduğunu dile getiren Gültekin, “Doğrudan uçuş bu noktada çok önemli. 400 bin gelen turist sayısı doğrudan uçuş sayesinde 1 milyona ulaştı. İş geliştirme noktasında bizim talebimiz ise vizelerin kaldırılması. İlişkilerimizin artarak devam edeceğine inanıyoruz” dedi.

ulusal.com.tr

Bazı vergi beyannamelerinin verilme sürelerinin son günü uzatıldı Ekonomi Fitch Ratings'ten Türk bankalarına dair açıklama Ekonomi KGF'nin kefaletli kredi kullandırımı devam ediyor Ekonomi 'Automechanika Istanbul'a yabancı ziyaretçi ilgisi Ekonomi