Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu: ''Yunanistan tarafının verdiği mesajlar anlaşma zemininden uzak nitelikte''

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ön görüşmelerin 61. turu bugün İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde başladı. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye ile Yunanistan'ın Ege ve Doğu Akdeniz'deki sorunlarını ele almak için 5 yıl aradan sonra yeniden masaya oturduğuna dikkati çekerek Yunanistan tarafının görüşmeler başlamadan verdiği mesajların anlaşma zemininden uzak nitelikte olduğunu söyledi.

Abone ol

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ön görüşmelerin 61. turu bugün İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde başladı.

Ege sorunlarına her iki tarafın da kabul edebileceği, "adil, kalıcı ve kapsamlı" çözüm için zemin hazırlamak amacıyla gerçekleştirilen ön görüşmelere 12 Mart 2002'de Ankara'da başlanmıştı.

İki ülkenin Dışişleri Bakanlığı müsteşarları arasında yürütülen görüşmelerin sonuncusu olan 60. tur, 1 Mart 2016'da Atina'da yapılmıştı. Dönemin Yunan hükümeti tarafından askıya alınan görüşmeler, bu tarihten sonra siyasi istişareler formatında devam etmiş ancak istikşafi çerçeveye dönmemişti.

Uzmanlar, Türkiye ile Yunanistan arasında İstanbul'da devam eden 61. ön görüşmeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Türkiye ile Yunanistan'ın Ege ve Doğu Akdeniz'deki sorunlarını ele almak için 5 yıl aradan sonra yeniden masaya oturduğuna dikkati çekerek Yunanistan tarafının görüşmeler başlamadan verdiği mesajların anlaşma zemininden uzak nitelikte olduğunu söyledi.

Yunanistan'ın görüşmeleri deniz yetki alanları ile sınırlı tutmak istediğini aktaran Kumbaroğlu, Yunan tarafının toplantı öncesi yaptığı açıklamalarda Girit’in doğusunda karasularını 12 mile çıkarma mesajı verdiğini hatırlattı.

Kumbaroğlu, Yunan tarafının adaların silahsızlandırılması, ihtilaflı adalar ve ulusal hava sahasının genişliği gibi birçok tartışmalı konuyu görüşmek istemediğine dikkati çekerek, "Türkiye'nin savaş sebebi sayacağını açıkladığı 12 mil konusunun gündeme getirilmesi çözüm için zemin hazırlamıyor, bilakis ortadan kaldırıyor." dedi.

Yunanistan'ın Rusya'dan alıp Girit Adası'na yerleştirdiği S300 füze sistemini en son 3 ay önce test etmiş olmasının da gerginliği tırmandırdığını aktaran Kumbaroğlu şöyle devam etti:

"Bütün bunlara rağmen Türkiye'nin masada olması, dünya kamuoyuna Ankara'nın barış ve diyalogdan yana olduğu mesajını verecek. Bu mesaj Türkiye'nin haklı davasına uluslararası destek bulması ve müttefikler edinmesi açısından çok önemli. Nitekim bu yönde mesajlar da geliyor. İsrail Enerji Bakanı'nın Türkiye'nin Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na katılmasından memnuniyet duyacağını açıklamasını Doğu Akdeniz'de jeopolitik dengeleri değiştirecek ilk mesaj olarak görüyorum."

Bakan Soylu'ya hakaret eden şüphelinin 2 yıl 4 aya kadar hapsi istendi Gündem Bakan Karaismailoğlu: ''5B uydusunu bu yılın ortalarında uzaya fırlatmayı planlıyoruz'' Gündem Bakan Karaismailoğlu: ''Haydutların elinden vatandaşlarımızı kurtaracağız'' Gündem Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'den Uğur Mumcu ve Gaffar Okkan mesajı Gündem