Irak'a un götüren TIR'lar Habur Sınır Kapısı'nda durduruldu

İhracatı kısıtlama kararı sonrası Irak'a un götüren TIR'lar Habur Sınır Kapısı'nda durduruldu. TIR'ların geçişine izin verilmedi. Fiyatı iki katına çıkan un ile ilgili Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Eren Günhan Ulusoy açıklama yaptı. Ulusoy, "Türkiye'de kıtlık söz konusu değil, panik yapacak bir durum yok" dedi.

Abone ol

Türkiye günlerdir fiyatı iki katına çıkan unu ve bu nedenle ekmeğe gelebilecek zammı konuşuyor.

95 liradan 175 liraya çıkan unun çuval fiyatını düşürmek için ihracatı sınırlama kararı alındı. 1 gün sonra da Habur sınır kapısında Irak'a un götüren TIR'lar durduruldu.

1500 ton yük taşıyan TIR'lar, Habur Sınır Kapısı'ndaki gümrük sahasında bekletilmeye alındı.

Sınır kapısında yaşanan hareketlilik sonrası Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanvekili Aziz Odabaşı'ndan bir açıklama geldi.

Gümrük işlemlerinin un ihracatıyla ilgili karardan önce yapıldığını belirten Odabaşı, firmalardan ihracat önlenirse "iflas ederiz" şikayetleri geldiğini söyledi.

Öte yandan piyasada "un sıkıntısı var" söylemleri ile ilgili de Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Eren Günhan Ulusoy'dan bir açıklama geldi.

"Ortamı speküle etmek isteyenlere izin vermeyin diyen Ulusoy, "Türkiye’deki üretim rakamına baktığımızda bir kıtlık söz konusu değil. Yani panik olacak bir durum yok" ifadelerini kullandı.

Federasyon Başkanı ayrıca, sanyici ve fırıncılara 95 liradan un satmaya hazır olduklarını belirtti.

"Ellerinde 2,5 milyon ton ekmeklik buğday olduğunu söyleyen TUSAF Başkanı, "bunu piyasaya sürmeye devam edeceğiz. Her türlü önlemi alacağız" dedi.

Türkiye'nin aylık buğday tüketiminin ortalama bir milyon ton seviyesinde olduğunu aktaran Ulusoy, Sadece TMO'nun elindeki buğdayın 2,5 ay yeterli oalcağını kaydetti.

Kağıt krizi MEB'i vurdu Gündem ABD Büyükelçiliği'ne saldırıda FETÖ izi Gündem 300 bin lira ödülle aranan terörist Ömer Erdemir öldürüldü Gündem Bakan Kurum: O gemiyi tespit ettik Gündem