ABD'den Barzani referandumu açıklaması

Irak Bölgesel Yönetimi, 25 Eylül'de yapılması planlanan referandum öncesinde Bağdat'a heyet göndermeye karar verdi. Heyet iki gün içinde Bağdat'a gidecek. Amerika da Bağdat-Erbil arasındaki müzakerelerin sürmesini istiyor. Bu arada Amerika Başkanı Trump'ın özel temsilcisi Brett Mcgurk da bölgede özel görüşmeler yapıyor

Abone ol

Irak'ı bölmeyi hedefleyen Barzani'nin referandum ısrarı sürüyor. Erbil, Bağdat'a heyet yeni bir heyet gönderecek.

Karar, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ve Bölgesel Yönetimin Başkanı Mesud Barzani'nin Süleymaniye'deki görüşmesinde alındı.

Irak Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada referandumu görüşmek üzere iki gün içerisinde Erbil'den Bağdat'a üst düzey heyetin gönderilmesine karar verildiği bildirildi.

Barzani ve Fuad Masum'un KYB lideri Celal Talabani ile de görüştüğü kaydedildi.

Amerika Birleşik Devletleri de Bağdat ile Erbil'e müzakere çağrısı yaptı.

"ABD'DEN 'MÜZAKERE' ÇAĞRISI: Referandum Irak Kürdistanı’ndaki ticari ilişkileri tehlikeye sokmaktadır. Çağrısını yaptığımız gerçek bir müzakere, Bağdat-Erbil arasında yeni ve yapıcı bir yol olacaktır."

Pazarlık olarak değerlendirilen müzakereler ise Amerikan Başkanı Donald Trump'un özel temsilcisi Brett Mcgurk yürütüyor. Hedefin de tartışmalı bölgelerin Barzani'ye rüşvet olarak verilmesi olduğu ifade ediliyor.

Öte yandan Süleymaniye'deki referandum etkinliğinde konuşan Mesud Barzani, Bağdat ile müzakerelerin iki yıl kadar sürebileceğini söyledi.

Asıl planı da açıklayan Barzani, "Daha sonra Kürdistan Irak ile yollarını ayırır." ifadesini kullandı.

Referandumun dünyanın sonu olmadığını savunan Bölgesel Yönetimin Başkanı, "Referandumdan sonra Bağdat ile ve uluslararası toplumla müzakere masasına oturacağız" dedi.

ABD'nin PKK/YPG'ye silah yardımı sürüyor Dünya Kremlin: Putin, gelecek hafta Ankara'ya gidecek Dünya Libya'da göçmen teknesi battı: 100'den fazla kayıp Dünya 'Gana, Türkiye'nin istikrarını bozmayı amaçlayanlara izin vermeyecek' Dünya