Hazır mıyız?

Abone ol

2015 FIBA Erkekler Avrupa Basketbol Şampiyonası 5 Eylül’de Almanya’da başlıyor. Millilerimiz Ergin Ataman’ın önderliğinde hazırlıklarını tamamladılar. İstanbul, Litvanya, Almaya ve Yunanistan’da oynadıkları hazırlık karşılaşmaları ile turnuvaya hazırlıklarını sürdürdüler. Turnuvalar boyunca çizilen grafik haliyle bir inişli bir çıkışlı oldu.

Adı üzerinde “Hazırlık” dönemi. Bu dönemde koçlar ellerindeki oyuncuları en iyi nerede değerlendiririm diye sistem dışı görüntü sergilerler ve turnuvaya en hazır oyuncuları ararlar. Takımdaki en büyük değişiklik bence geçen sezonlarda Karşıyaka’nın formasının hakkını veren ve şampiyonlukta büyük payı olan oyun kurucu Bobby Dixon. Dixon’u devşirme oyuncu olarak kadroya kattık. Sebep: iyi düzeyde oyun kurucumuz yok, bir winner oyuncuya ihtiyacımız var. Mantıklı bir gerekçe olarak bakılabilir ancak sahada ne oynatmak, neyi yansıtmak istediğinize bağlı bir seçim bu. Hazırlık maçları boyunca Dixon ciddi sorumluluklar aldı ve skora da katkıda bulundu. Ancak Dixon Karşıyaka’da yıllarca bu oyun stiliyle kazandırdı maçları, yani boş kalınca ben şutumu atarım, girmezse siz ribaundları toplarsınız mantığı ile. Ufuk Sarıca bu insiyatifi Dixon’a verdiği gibi takımın geri kalanını da bu sistem üzerine çalıştırdı ve kazandı. Şimdi işler farklı burası milli takım ve farklı kulüplerden oyuncular bir arada. Dixon’da ilk kez milli takımımızda.

“Oyun kurucun kadar konuş” diye bir basketbol deyimi vardır, Dixon kötü demiyorum ancak milli takımda özellikle pota altı oyuncuları besleyecek ve oyunun içine bütün oyuncuları sokacak bir oyuncu olmadığını düşünüyorum. Hazırlık turnuvaları boyunca bu işi Sinan Güler, Doğuş ve yapabildiği kadar Kartal üstlenmeye çalıştı. Ancak bir Ender Aslan’ı gözüm aramadı değil. Keşke kadroda savunmayı delip dağıtacak ve pota altına asistleri yağdırabilecek bir oyun kurucumuz olsaydı demekten de kendimi alamıyorum. Cedi Osman sakatlandı, Doğuş sakatlandı ve kadroda değiller. Uzunlarımız iyiler ancak beslenmedikleri sürece skora katkı sağlamaları da zor.

Geçen yıllarda da hazırlık dönemlerinde hep kötümser bir tablo çizdik ancak gittiğimiz turnuvalarda o kadar da kötü oynamadığımızı gösterdik. Millilerimiz artık Almanya’dalar ve son günleri. Grubumuzda İtalya, İspanya, Almanya, Sırbistan ve İzlanda bulunuyor. Zorlu rakipler ve zor bir grup. Ancak artık şampiyonalarda kolay takım kolay maç yok. Hiç ummadığınız Tunus bile takım oyunu oynayıp sizi başka yerlere sürükleyebiliyor.

Millilerimizin yolu açık olsun, son topa kadar sizinleyiz…

Nazlı Tektaş

ulusalkanal.com.tr

Skandal sonrası istifa! Spor 'Maça hazırız' Spor Letonya Milli Takımı Konya'da Spor Alex Telles İtalya'ya gitti Spor