'Alternatif baro'nun altından TESEV çıktı
Meclis'e sunulacağı belirtilen “alternatif baro” önerisini yıllar önce Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın gündeme getirdiği ortaya çıktı. Öneri, 2010-2011 yıllarında TÜSİAD’ın düzenlediği beş yuvarlak masa toplantısından çıkan raporda yer alıyor.
Alternatif baro önerisinin altından TESEV’ciler çıktı.
Hükümet baro ve meslek odalarının seçim sistemini değiştirmek için düğmeye bastı. Nispi seçim modelinin yanı sıra en çok tartışılan konu ise “alternatif baro” iddiası oldu.
Ak Parti’nin Meclis’e sunacağı belirtilen teklifte büyükşehirlerde alternatif baro kurulmasının önünü açacağı ifade ediliyor. Öneri tartışılırken, bu görüşün TÜSİAD'ın Mart 2011 tarihli raporunda yer aldığı görüldü. 2 Kasım 2010 ila 1 Mart 2011 tarihlerinde düzenlenen beş yuvarlak masa toplantısından çıkan raporda yer alıyor.
FETÖ’nün de projesi olan alternatif baro önerisi, “Kuvvetler Ayrılığı” konusunun tartışıldığı yuvarlak masa toplantısında gündeme geliyor. Toplantıdaki isimlerin ABD'li spekülatör George Soros'un kurucusu olduğu Açık Toplum Vakfı'nın finanse ettiği TESEV ile ilişkisi ise dikkat çekiyor.
Prof. Dr. Ali Çarkoğlu TESEV'in 9 kişiden oluşan yönetim kurulu üyelerinden biri. Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Prof. Dr. Ergun Özbudun ve Prof. Dr. Serap Yazıcı da yayınlara katkı sağlayan yazar kadrosunda. Katılımcılar arasında “Osman Kavala ile hiyerarşik bir düzen içinde hareket etmek” iddiasıyla gözaltına alınan Prof. Dr. Turgut Tarhanlı da var.
Toplantıda aynı zamanda Anayasa'da “sivilleşme” de öneriyor. Ayrıca Milli Güvenlik Kurulu'nun anayasal bir kurum olmaktan çıkarılması, yeniden yapılandırılması talep ediliyor.
Raporda, “Yeni Anayasa'nın Yapım Yöntemi” başlıklı yuvarlak masa toplantılarına katılan isimler de dikkat çekti. Bu toplantılarda HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da yer aldı. 57 sayfadan oluşan, “Türk Milleti” kavramının hedef alındığı raporda, ana dilde eğitim konusunda da adım atılması isteniyor.
Ayrıca Avrupa Konseyi'nin Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı temel alınarak, yerel yönetimler reformunun gerçekleştirilmesi talep ediliyor.
Eray Çelebi
ulusal.com.tr