Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'de çözüm diplomasisi yürütüyor

Türkiye, Rusya ve İran zirvesi 7 Eylül'de düzenlenecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Suriye'deki siyasi çözümü konuşmak üzere Tahran'a gidecek. Astana üçlüsü İdlib'te çözüm diplomasisi yürütürken Amerika, Fransa ve İngiltere yönetimleri saldırgan bir strateji izliyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron, kimyasal provokasyon tartışmalarının olduğu İdlib bölgesine askeri müdahale sinyali verdi.

Abone ol

Astana üçlüsü Türkiye, Rusya ve İran, Suriye'de çözüm diplomasisi yürütüyor. Fransa, Amerika ve İngiltere yönetimi ise kimyasal provokasyon hazırlığında. Askeri müdahale sinyalleri de gelmeye başladı.

Bölgede sıcak günler yaşanıyor... Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 7 Eylül'de Tahran'a gidecek. Tahran'daki zirvenin gündeminin Astana süreci ve Suriye'de siyasi çözüm olması bekleniyor. Türkiye, Rusya, İran zirvesinde üç ülkenin lideri daha önce, Rusya'nın Soçi kentinde ve İstanbul'da bir araya gelmişti.

Erdoğan'ın Tahran'a gideceğinin haberinden önce ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Fransız büyükelçilerle toplantıdaydı. Burada yaptığı konuşmada askeri müdahale sinyali verdi, Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı desteklemenin "berbat bir hata" olacağını söyledi.

Kimyasal provokasyon tezganın ortaya çıktığı bu süreçte Fransa Cumhurbaşkanı, "Suriye'de yeni hava saldırıları düzenlemeye hazır olduklarını" duyurdu. Moskova da Amerika, İngiltere ve Fransa'yı "kimyasal silah bahanesiyle yeni saldılarılar düzenleme planıyla" suçlamıştı. Bu sözler Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasından sonra gelmesi dikkat çekti.

Macron'un bu açıklamaları yaptığı saatlerde Erdoğan, Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May'i telefonla aradı. Görüşmede başta İdlib olmak üzere Suriye'deki son gelişmelere değinildi.

Baş döndüren diplomasi trafiği ve açıklamaların geldiği İdlib'teki kimyasal provokasyon konusunda önemli iddialar var... İdlib'in Zayta beldesinde planlanan kimyasal saldırının arkasında İngiliz Olive askeri şirketi çıktı.

Beyaz Baretliler'in Suriye'de iki gün içinde Habit'in altı kilometre güneyindeki Kafr Zayta'da kimyasal patlayıcılarla kışkırtma yapacağı ileri sürüldü.

Amerikan BlackWater şirketi kadar kirli bir ağa sahip olan Olive'in 30 ülkede 5 binden fazla çalışanı bulunuyor...

ulusal.com.tr

Süleyman Soylu'dan, 'Erdoğan Portresi' genelgesi Gündem Berat Albayrak: Fransa ile iki müttefik ülke olarak... Gündem Rize'den Trabzon'a yüzen boğanın sahibi kararını verdi Gündem Mahkemeden milyonları ilgilendiren emsal karar Gündem