"Vatan Partisi; siyasetteki, millici boşluk adresini oluşturmak için ortaya çıktı"

Ceyhun Balcı'nın seçim analizi.

Abone ol

BİR SEÇİM ANALİZİ

Seçimlere 3 ay kala hesaplar keskinleşiyor demek isterdim. Hiç de öyle olmuyor. Akılcı dayanağı olmayan sözel atışmalarla zaman öldürülüyor.

Parlamentoda grubu olan 4 parti de seçime giriyor. Öncekilerden farklı olarak HDP bu kez kurumsal olarak deneyecek şansını! Baraj varlığında önemli bir karar olduğuna kuşku yok!

İki olasılıktan söz edilebilir.

Birincisi CB seçimlerindeki % 10’a güveniyorlar. Barajı aşarak, gövde gösterisi de yapmış oluruz diyor olabilirler. Bir diğer olasılık da baraj aşılırsa çok iyi olur, ama aşılmazsa da seçimden sonra masayı devirme gerekçesi olur düşüncesi!

AKP ise her zaman olduğu gibi basın ve kamuoyu araştırma şirketlerinin yarattığı akıma sonsuz güven duyuyor görünümünde! Hatta, seçimde ipi göğüsleyeceklerinden kuşku duymamaktalar. Kaygıları anayasa değiştirici çoğunluğa erişme konusunda yoğunlaşıyor.

CHP ise görüntüde değilse de düşüncede altıoku gündeminden çıkartma konusunda epeyce yol almış durumda. Ağzını açan ulusalcının disiplini boyladığı partide ulus devletin kullanma süresi doldu diyenler hoş görülebiliyor.

Bu seçimde ne yapacağına ilgi duyulan bir başka parti Vatan Partisi! Geçmişte de Türk siyasetinde yer alan İşçi Partisi göünülleri toplasa da oy toplama konusunda başarılı olabilmiş değildi. Bu değişim bir bakıma bu durumun sonucu sayılsa da; bir başka bakımdan Türk siyasetindeki boşluğun sonucudur! Siyasetteki, millici boşluk adresini oluşturmak zorundaydı. Vatan Partisi işte bu adres olma savıyla çıktı ortaya!

Şimdiden pompalanan bir durum var! Oyları bölmeyelim! Vatan Partisi’ne gidecek her bir oy CHP’yi zayıflatır. Dolayısı ile yaşamsal öneme sahip seçimden AKP en kazançlı parti olarak çıkar! Bir ölçüde doğrudur!

Ama, bu noktada bazı sayılara bakmakta da yarar vardır!

Dört yıl önceki MV Genel Seçimleri’nde oy kullanma oranı % 87 olarak gerçekleşmişti. O zamanki iklim sandığa gitmeme gibi bir düşünceye bugünkü denli yol açmamaktaydı. Oysa, son CB seçiminde sanığa gidenlerin oranı % 77’ye düşmüştür. Bir önceki % 87 tavan sayılırsa kabaca % 10 iç rahatlığıyla oy vereceği aday bulamadığı için sandığa gitmemiştir.

Vatan Partisi’nin hedef kitlesi temelde bu % 10’dur! Hiç kuşkusuz CHP’den de oy alması olasıdır Vatan’ın. Ama, tam da bu noktada böyle bir oy kaymasının sorumlusu kimdir?

Bir kez daha CHP’ye dönmek gerekirse, millici eksenden uzaklaşmış olan devlet kurucusu partinin ÖDP önderine vekillik önerisi götürmüş olmasından yola çıkarak HDP işbirliğini de gündeminde tuttuğunu öngörmek yanlış olmayacaktır. Böylelikle, HDP baraja takılmamış olurken, CHP de Vatan’a kaptırması olası oyları biraz olsun yerine koymuş olacaktır.

Görüldüğü gibi TBMM’ye beşinci bir partinin girmiş olması kapıdaki felaket senaryosunu boşa çıkartacaktır. AKP, bırakın anayasa çoğunluğunu hükümet olma çoğunluğunu bile başarı sayabilecektir seçimlerin ardından!

Sonuç olarak, Vatan Partisi’nin hedef seçmen kitlesi CHP değil, sandığa küsmüş millici seçmenlerdir. Onların, sandığa getirilmesi barajı aşsa da aşmasa da ülkenin yararına olacaktır.

Türkiye CB seçiminde düştüğü hataya bir kez daha düşmemelidir. Cumhuriyetçi adayın olmadığı bu seçim ilk turda bu nedenle bitmiştir.

Önceki seçim sonuçlarının iyice çözümlenmesi durumunda seçim öngününde CHP’nin Vatan Partisi’ni öncelikli hedef görmesi, ya da Vatan Partisi’nin CHP’yi oy deposu olarak saptaması temel yanlış olacaktır.

Bundan uzak durulmalıdır.

Akıllıca davranıldığında ortamda herkese yetecek kadar oy vardır!

Ceyhun Balcı, 08.03.2015

Vatan Partisi Bilecik Şubesi açıldı! Gündem Sakarya'da Vatan Partisi'ne 75 öncü üye oldu! Gündem AKP’ye oy veren yurttaşı kazanmak Gündem Vatan Partisi, Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Şehit Annesini ziyaret etti Gündem