Terör örgütü PYD'nin Cenevre'ye çağrılmaması PKK ve HDP'yi rahatsız etti

Türkiye'nin direnci PKK'nın Suriye kolu PYD'ye uluslararası meşruiyet kazandırmadı. Cenevre görüşmelerine katılmak için davetiyesini almak üzere İsviçre'ye giden PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in eli boş kaldı. PYD'nin toplantıya katılamayacak olması PKK'yı da rahatsız etti. PKK yöneticilerinden Cemil Bayık, PYD'nin katılamayacağı toplantıyı "büyük bir basiretsizlik" olarak değerlendirdi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, konferansın geçersiz olduğunu öne sürdü. PKK'lılar da İsviçre'deki Birleşmiş Milletler binası önünde eylem yaptı.

Abone ol

Ankara'nın Cenevre diplomasisi sonuç verdi. PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim davetiyesini almak için gittiği İsviçre'den eli boş döndü.

PYD'nin Cenevre masasına davet edilmemesi PKK kanadından da tepkiyle karşılandı. Örgütün dağ kadrosundan olan Cemil Bayık, PYD'nin masaya çağrırılmamasını "tarihi hata" olarak değerlendirdi.

PKK'lılar Avrupa'da da eylem yaptı. İsviçre'nin Cenevre kentindeki Birleşmiş Milletler binası önünde toplanan bir grup PKK'lılar Birleşmiş Milletler'i ve Türkiye'yi protesto etti.

Konu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da gündemindeydi.

Aydınlık gazetesine konuşan PYD'nin Avrupa Sorumlusu Zuhat Kobani de kararda Ankara’nın etkisinin olduğunu belirtti. Zuhat Kobani, "Mevcut durumda Türkiye’nin rolü var. Ankara ağırlığını ortaya koydu. Bu müzakereler Cenevre 2’den de beter" dedi.

Konuyla ilgili ABD merkezli Foreign Policy dergisi de Ankara’nın baskısı sonucu Cenevre görüşmelerine davet alamayan PYD ve diğer isimlerin görüşmelerde bulunması için ara formüllerin üretildiğini belirtti.

Yazar Cengiz Çandar da "Cizre'den Cenevre'ye Ankara'nın gücü" başlıklı yazısında Türkiye'nin Cenevre'de diplomatik ağırlığını ortaya koyduğunu ve Washington'ın Türkiye'yi tercih etmek zorunda kaldığını yazdı.

ulusalkanal.com.tr

Dünya yolsuzluk sıralaması açıklandı Gündem Rahmi Koç'tan çalışanlarına duygusal 'Mustafa Koç' mektubu Gündem Cizre'de öldürülen keskin nişancı terörist kiralık ve Sırp asıllı çıktı Gündem Sınırda askere ateş açıldı: Çatışma çıktı Gündem