İşte maden yasası gerçeği!

AKP, yeni maden yasasını Meclis Başkanlığı'na sundu. Tasarı tam anlamıyla madencinin ağzına bir parmak bal çalıyor. Çünkü düzenleme madenlerde taşeronu kaldırmıyor, işçi ücretlerinin artırılması da işverenin keyfine bırakılıyor.

Abone ol

Hükümet, Soma faciasının ardından yeni maden yasasını Meclis Başkanlığı'na sundu. Başbakan Erdoğan'ın Kınık'ta maden işçilerine AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin gazetecilere açıkladığı tasarı, tuzaklarla dolu.

Düzenleme neler getiriyor? İşçinin "kölelik düzeni" dediği taşeron sistemi madenlerden kalkmayacak. Yeratındaki yardımcı hizmetler ve teknolojik uzmanlık gerektiren işler taşerona verilebilecek. İşverenler genellikle bu iki unsuru kullanarak madenlerde yasa dışı taşeron işçi çalıştırıyor

-Madenciye 6 maaş ikramiye verileceği müjdelendi ancak bu madde kanunda yer almayacak. İşveren eğer isterse ikramiye verecek, bu da toplu sözleşmeyle olacak.

-Madenciye yılda 6 maaş ikramiye verilmesi kanunda yer almayacak.

Soma'daki madenlerde hayatını kaybedenler sivil şehit sayılmayacak. Yaşamını yitiren madencilerin yakınlarına sadece şehitlik hakları tanınacak.

-Bir diğer konu ise yaşam odaları ve madenlerdeki teknolojik iyileştirmeler. Ancak Türkiye'deki madenlerin damar sistemi diğer ülkelerden çok farklı olduğu için teknolojik iyileştirmelerin nasıl yapılacağı net değil.

Öte yandan düzenleme, madecilerin çalışma saatini 8'den 6'ya, emeklilik yaşını da 55'ten 50'ye indirmeyi öngörüyor.

ulusalkanal.com.tr

Erdoğan masal okudu! Gündem Belediye'nin üst düzey bürokratlarına sürgün zulmü Gündem Abdullah Gül'e şok protesto! Gündem THY'de dikkat çeken rötar Gündem