AKP ve Erdoğan tüm yasaları çiğnedi, YSK seyretti

Abone ol

7 Haziran seçimleri adil ve eşit koşullarda yapılmadı. Seçim kampanyası boyunca anayasa ve yasalar çiğnendi. Dün gerçekleştirilen genel seçimler baştan sona eşit olmayan koşullarda yapıldı. Daha kampanya sürecinde seçimlere gölge düşerken, seçime katılan partiler adaletsiz bir mücadele verdi. 7 Haziran seçimlerinin üzerine gölge düşüren gelişmelerden bazıları şöyle:

HAZİNE YARDIMI

Seçime katılan 20 partiden sadece AKP, CHP ve MHP hazine yardımı aldı. Bu 3 partiye seçim nedeniyle verilen hazine yardımı 531 milyon lira olurken bu durum seçimlerin eşit koşullarda yapılması kuralına gölge düşürdü.

DEVLET KAYNAKLARI

Özellikle AKP seçim kampanyasında kamu kaynaklarını kullandı. Davutoğlu seçim kampanyasını devletin uçağı, helikopteri ve araç gereçleriyle sürdürdü. Örtülü ödenek de önemli ölçüde seçim kampanyası için harcandı. AKP, CHP, MHP ve HDP seçim kampanyası için kendilerinde olan belediye olanaklarını da sonuna kadar değerlendirdi.

ERDOĞAN FAKTÖRÜ

Anayasaya göre tarafsız olması gereken ve tarafsız olacağına yemin eden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan devletin uçağı, devletin helikopteri, devletin parasıyla AKP için meydanlara çıktı. Önce temel atma ve açılış, sonra da “halkla buluşma” gerekçesiyle mitingler yaptı ve AKP’ye oy istedi. Seçime 10 gün kala başlayan seçim yasakları da onu durduramadı. Seçim yasaklarına açıkça aykırı olmasına ve yasada açıkça zikredilmesine rağmen Ziraat Katılım Bankası’nın açılışını yaptı.

HDP SEÇİM KAMPANYASI

HDP seçim kampanyası sırasında açıkça PKK ile birlikte çalıştı. Terör örgütü Doğu ve Güneydoğu’da HDP’nin seçim kampanyası için işadamları ve esnaflardan tehditle para tahsil etti. PKK’nın sigara, petrol ve uyuşturucu kaçakçılığından kazandığı paralar da HDP için kullanıldığı konusunda istihbarat örgütlerinin elinde bilgi olmasına rağmen hükümetin talimatıyla hiçbir işlem yapılmadı.

PKK’lılar Doğu ve Güneydoğu kırsalında muhtarlara HDP dışında başka partilere oy çıkmaması için baskı yaptı. Ölümle tehdit ettiler. Alevi köylerine yönelik tehditlerini artırdılar. Birçok Alevi köylüsü PKK tehdidi nedeniyle Kars’ın Selim ve Sarıkamış ilçelerinde olduğu gibi evlerindeki Atatürk resimlerini bile gizlemeye başladı. Güvenlik güçleri AKP iktidarının “açılım zarar görmesin” talimatı uyarınca olayları sadece seyretti.

YSK SEYRETTİ

Seçimlerle ilgili bunca şaibe olmasına, Tayyip Erdoğan açıkça anayasayı çiğneyerek meydanlara çıkmasına, AKP kamu kaynaklarını doğrudan seçim kampanyasında kullanmasına rağmen YSK hiçbir işlem yapmadı. PKK Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu bölgesinde silah göstererek seçim sonuçlarını etkilemeye çalıştığı bilinmesine rağmen görmezden gelindi. YSK, gerek Erdoğan, gerek AKP , gerekse PKK terörü konusunda sessiz kaldı. Yapılan başvuruları reddetti.

İş o hale geldi ki Vatan Partisi’nin Yüksekova mitinginde bir polis memuru, Türk bayrağı taşınması için Emniyet’ten izin alınıp alınmadığını bile sordu.

Aydınlık

Türkiye'yi bölen demokrasi… Gündem HDP barajı aştığı için ne kadar hazine yardımı alacak? Gündem HDP'nin yeni vekilinden sert sözler: Defolup gideceksiniz Gündem CHP'li vekilden HDP itirafı! Gündem