Tabela tamiri yapan işçinin ölümü davası
Esenyurt'ta özel hastanenin tabelasını onarma çalışması sırasında elektrik akımına kapılan bir işçinin ölümüne, bir işçinin de yaralanmasına ilişkin 7 kişinin yargılandığı davada savcı, 4 kişinin beraatini, 3 kişinin ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olma'' suçundan cezalandırılmasını istedi
Esenyurt'ta özel hastanenin tabelasını onarma çalışması sırasında elektrik akımına kapılan bir işçinin ölümüne, bir işçinin de yaralanmasına ilişkin 7 kişinin yargılandığı davada savcı, 4 kişinin beraatini, 3 kişinin ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olma'' suçundan cezalandırılmasını talep etti.
Bakırköy 3. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklar katılmazken, maktul Eren Eroğlu'nun babası Erdinç ve annesi Nezahat Eroğlu ile tarafların avukatları katıldı.
Cumhuriyet savcısı Osman Nuri Yahşi mütalaasında, dosya içerisinde bulunan iddianame, sanıkların ifadeleri, beyanlar, keşif tutanakları, Adli Tıp Kurumu raporları, bilirkişi raporları ve tüm dosya içeriği incelendiğinde, sanıklar Mustafa Akboğa ve Faruk Dedeoğulları'nın 2012'den sonra işe başladıkları, inşaat ruhsatının bu dönemde düzenlenmediği, sanıkların eylemi ile maktulün ölmesi arasında sanıklara atfedilecek nedensellik bağının bulunmadığını ve şirketin sahibi olan sanıklar Pınar Öz ve Feridun Taktak'a isnat edilebilecek kusur bulunmadığını belirtti.
Mütalaada, sanıklar Mustafa Akboğa, Faruk Dedeoğulları, Feridun Taktak ve Pınar Öz'ün cezalandırılmalarının talep edildiği ancak sanıkların cezalandırılmaları için her türlü şüpheden uzak, kesin delil bulunmadığından beraatleri istendi.
Olayda şirkette ustabaşı olarak çalışan Emin Telbisoğlu, şirketin mes'ul müdürü Erol Mutlu ve hastanenin işletme müdürü Ulucan Köse'nin olayın meydana gelmesinde gerekli güvenlik tedbirlerini ve gerekli araç ile gereçleri sağlamadan işçi çalıştırmaları, yerine getirilmesi gereken iş güvenliği kurallarına uymamaları nedeniyle suçun işlenmesinde kusurlu bulundukları kaydedilen mütalaada, bu kişilerin ''taksirle birden fazla kişinin ölümüne veya yaralanmasına neden olma'' suçundan cezalandırılması istendi.
Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
İddianame
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheliler Feridun Taktak, Pınar Öz ve Erol Mutlu'nun dijital baskı merkezi ve reklam hizmetleri şirketinin ortakları olduğu, Emin Telbisoğlu'nun da bu şirkette ustabaşı olarak çalıştığı belirtilerek, mağdur-müşteki Haydar Sakcı ile maktul Eren Eroğlu'nun şirkette işçi olarak görev yaptıkları, şüphelilerden Ulucan Köse'nin de Özel Doğa Hospital Hastanesi'nde işletme müdürlüğü yaptığı anlatıldı.
Hastanenin tabelasındaki 2 harfin onarımı için şirketin arandığı, Sakcı ile Eroğlu'nun hiçbir güvenlik tedbiri alınmadan ve üzerinden yüksek gerilim hattı geçen hastanenin tabelasının olduğu yere alüminyum malzemeden yapılan merdiven ile çalışmaya mecbur bırakıldıkları aktarılan iddianamede, elektrik akımının atlama yapması sonucu her iki işçinin de akıma kapıldıkları, Eroğlu'nun hayatını kaybettiği, Sakcı'nın ise yaralandığı belirtildi.
İddianamede, sanıklar Emin Telbisoğlu, Feridun Taktak, Pınar Öz, Erol Mutlu ve Ulucan Köse hakkında ''taksirle ölüme ve yaralanmaya sebep olma'' suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istendi.
Hazırlanan ikinci iddianamede, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca iki belediye görevlisi hakkında takipsizlik kararı verildiği, şikayetçiler Öz ve Mutlu'nun talebi üzerine Bakırköy 1. Sulh Ceza Hakimliğinin 24 Aralık 2015'te itirazı kabul ederek, iki belediye görevlisi hakkında kovuşturma izni verdiği kaydedildi.
Mahkemenin kovuşturma izni vermesiyle kamu davasının açılmasının zorunlu hale geldiği ifade edilen iddianamede, olay tarihinde şüpheliler Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Akboğa ve Esenyurt Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Faruk Dedeoğulları'nın da hakkında ''taksirle bir kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma'' suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.