Fırtına ve tipi hayatı felç etti

Abone ol

Norveç’i etkisi altına alan fırtına ve tipi ülkenin özellikle Tromsö bölgesinde hayatı felç etti.

Yetkililer bölge halkına zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamaları tavsiyelerinde bulunurken, mahsur kalanlara yardım için sokaklarda polisler ve paletli araçlar görevlendirildi. “Ole” adı verilen fırtınanın hızı Tromsö bölgesinde saniyede 32 metre ulaşırken, kuzey bölgelerde saniyede 50 metreye ulaştı. Meteoroloji istasyonundan Baard Fjukstad, fırtına yüzünden çok sayıda evin çatısının uçtuğunu, bazı bölgelerde kopan elektrik telleri yüzünden evlerin elektriksiz kaldığını söyledi. Tromsö bölgesinde ise yaklaşık 5 bin kişi elektriksiz kaldı. Telefon şirketi Telenor’un teknik şefi Björn Amundsen elektrik kesilmesi yüzünden haberleşmenin de yapılamadığını bildirdi. Kötü hava şartları yüzünden bir çok bölgede kara ve tren yolları trafiğe kapatıldı, otobüs, tren ve hava seferleri iptal edildi. Okulların sömestri tatilinde olması ise şans olarak değerlendirildi.

SON YILLARIN EN KÖTÜSÜ

Lofotende kopan elektrik tellerinin iki gün içinde ancak tamir edilebileceğine dikkat çekildi. Halogaland bölgesinde Vestvaagöy belediyesinin 4’er kişiden oluşan iki evi tehlike yüzünden tahliye ettiği bildirildi. Salten Emniyet Müdürlüğünden Arne Hammer: “Saat 15.00 sıralarında artan fırtına yüzünden evlerin çatıları uçtu. Dışarıda bulunan insanların evlerine dönmeleri istendi ve şehrin büyük bir kısmı insan ve araç trafiğine kapatıldı. Zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmaması tavsiyesinde bulunan twit attık” dedi. 27 yıldır meteorolojide çalıştığını belirten Sjur Wergeland son yılların en kötü hava şartlarını yaşadıklarını, kötü havadan en çok etkilenen bölgelerdeki insanların çok dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Bodö’nün batı kıyılarındaki deniz seviyesinin yükseldiği Givaer adasında yaşayan 20 ailenin 25 metreye yükselen dalgalar nedeniyle adadan tahliye edildiği bildirildi. Dalga yüksekliğinin ortalama 12-14 metre olduğu, Tromsö’de ise 18-20 metre olması beklendiği bildirildi.

Yetkililer özellikle dağlık bölgelerde, toprak kayması, çığ tehlikesi, sahillerde de yükselen dalgalar ve su seviyesi yüzünden dikkatli olunmasını, yüksek binalardan uzak durulmasını istediler. Sigorta şirketleri ilk belirlemelere göre fırtınadan zarar gören 7 bin ailenin müracaatta bulunduğunu yarım günlük zararın 350 milyon kronu (20 milyon Euro) aştığını bildirdi.

Ünsal TURAN / KOPENHAG (DHA)

Vahşi cinayetin kurbanı kadın toprağa verildi Yurt Antalya'da feci kaza! Yaralılar var Yurt Korkutan açıklama: 50 günlük suyumuz kaldı Yurt Akdeniz'de deprem Yurt