Trump’ın planına itiraz geldi

ABD’de iç siyasetinde “niçin salgına karşı tedbirler bir buçuk ay geç alındı” sorgulaması yerine, gündem Çin Halk Cumhuriyeti oldu. Trump yönetimi Çin’e karşı yeni adımlar atmayı planlıyor. Çin’e ilave gümrük vergilerini gündeme getiren Beyaz Saray, Çin’in dünya endüstriyel tedarik zincirini azaltmayı amaçlıyor. Ancak ABD’nin bunu nasıl yapacağı tam bir soru işareti. Çünkü dünya üretiminin yüzde 28’i Çin’den sağlanıyor.

Abone ol

ABD’de Kovid-19 nedeniyle yaşanan ölümlerin sayısı 70 bin sınırında. Vaka sayısı da 1 milyon 200 bini geçti. 950 bin aktif hastanın olduğu ülkede kritik olan hasta sayısı da 16 bin.

Ancak ABD iç siyasetinde günden Çin. Washington yönetiminin ajandasının iki başlık var. İlki Pekin’e ilave gümrük tarifesi uygulamak diğeri ise Çin’in dünya tedarik zincirindeki hakimiyetini azaltmak.

ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomik Büyüme, Enerji ve Çevre Müsteşarı Keith Krach, tedarik zincirinin Çin'e olan bağımlılığını azaltmak için birkaç yıldır çalışmalar yürüttüklerini duyurdu. Reuters’e konuşan Krach, konunun ABD’nin güvenliği açısından kritik önem taşıdığını belirtti.

ABD yönetimi imalatı Çin dışına çıkarmanın yollarını arıyor. Bu köklü bir değişiklik anlamına geliyor. Çünkü ABD imalatı ve tedariki Çin’e bağımlı.

ABD Başkanı Donald Trump, 370 milyar dolarlık Çin malına uygulanan yüzde 25'lik ilave gümrük vergisinin üzerine yenilerini ekleyebilir. Ancak bu da zor bir karar. Nedeniyse, koronavirüs salgını nedeniyle satışların çakıldığı dönemde bu adımın atılması Amerikan firmalarını çok zorlayacak olması.

Amerika, “güvenilir ortakların” katılımıyla “Ekonomik Refah Ağı” olarak adlandırılan bir ittifak oluşturmak için çalışıyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Trump yönetiminin Avustralya, Hindistan, Japonya, Yeni Zelanda, Güney Kore ve Vietnam'la “küresel ekonomiyi ileriye götürmek” için çalıştığını açıklamıştı.

Beyaz Saray’ın çabalarına daha şimdiden itiraz gelmeye başladı. Çünkü Çin imalatına büyük yatırım yapan çok sayıda Amerikan firması var. Ve bu firmalar, Çin'in 1 milyar 400 milyonluk pazarından yararlanıyor.

Konuyu değerlendiren Amerikan-Çin İş Konseyi Sözcüsü Doug Berry, “Tedarik zincirlerinde çeşitlendirmeye gitmek, pandeminin ortaya çıkardığı riskler göz önünde bulundurulduğunda mantıklı. Ancak Çin'de iş yapan firmaların toplu halde pazardan çıktığına tanık olmuyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülkede yeni tesis inşa etmenin beş ila sekiz yıl alacağını söyleyen Amerikan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı John Murphy “yetkililerin alternatif arayışına girmeden önce doğruları görmesi gerekir" dedi.

ulusal.com.tr

Arap ülkelerinde Kovid-19 kaynaklı can kaybı ve vaka sayıları artıyor Dünya Hollanda'da Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 5 bin 168'e yükseldi Dünya Hafter'e ait 2 araca hava operasyonu Dünya ABD'de flaş maske cinayeti Dünya