İstihdam paketi Meclis'ten geçti: İşten çıkarma yasağı uzatılabilecek

İstihdam paketi Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi. Buna göre kısa çalışma ödeneğinin süresi uzatılabilecek. Cumhurbaşkanı, düzenlemede yer alan 3 aylık süreyi 6 aya kadar uzatmaya yetkili olacak. İşten çıkarılma yasağı da 30 Haziran 2021'e kadar devam edebilecek.

Abone ol

Kısa çalışma ödeneği, işten çıkarma yasağı ve iş yerlerine istihdam desteği düzenlemelerin yer aldığı 11 maddelik istihdam paketi 22 Temmuz’da Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kabul edilen kanun ile birlikte 'kısa çalışma ödeneğinin' süresi uzatılabilecek. Cumhurbaşkanı, düzenlemede yer alan 3 aylık süreyi sektörel olarak veya bir bütün olarak 6 aya kadar uzatmaya yetkili olacak.

İşten çıkarma yasağının 3'er aylık sürelerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatabilmesi de mümkün olacak. Kararı Cumhurbaşkanı verecek.

1 Temmuz’dan önce kısa çalışma başvurusunda bulunan iş yerlerine, kısa çalışmanın sona ermesi durumunda, 3 ay asgari ücret üzerinden prim desteği verilecek. Destek tutarı, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak.

Ücretsiz izin uygulamasını bitiren iş yerleri de bu teşvikten yararlanabilecek. İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi, çalışanın kısa çalışma veya nakdi ücret desteği aldığı gün sayısını geçemeyecek.

Kanunda yer alan bir düzenleme de Soma katliamının ardından işten çıkarılanlar emekçilerle ilgili. Hizmet akdi sona erdirilen işçilerden kıdem tazminatlarını alamayanların ödemeleri 2 ay içerisinde başvurmaları halinde kurum tarafından yapılacak.

Öte yandan kanun ile Meclis’te Dijital Mecralar Komisyonu kurulacak. Komisyon, kişilik haklarına, özel hayatın gizliliğine aykırı ve çocukların gelişimlerine zarar veren internet kullanımının önlenmesini görüşecek.

ulusal.com.tr

Ayasofya Camisi ibadete açılıyor Gündem Küresel Gazeteciler Konseyi: Brüksel'de Azerbaycanlı Gazeteci Khatira Sardargizi'ye saldırıyı kınıyoruz Gündem Akıncı Üssü davasında son durum: FETÖ üyeleri 'inkar' stratejisine devam ediyor Gündem Doğu Perinçek'ten Lozan mesajı Gündem