Yeni askerlik sisteminde flaş gelişme: Terhisler bayram sonrasına kaldı

Bu hafta Meclis'ten geçmesi beklenen yeni askerlik sistemi teklifi Bayram sonrasına bırakıldı. Meclis'teki siyasi partilerin ortak kararıyla görüşmeleri ertelenen kanun teklifi, bedelli askerliği kalıcı hale getirecek. 11 Haziran'da görüşülecek teklif askerlik süresini de 12'den 6 aya düşürecek.

Abone ol

Bedelli askerliği kalıcı hale dönüştüren yeni askerlik sisteminin yasalaştırılması Ramazan Bayramı sonrasına bırakıldı. Kararı Meclis'teki siyasi partiler aldı.

65 maddeli askerlik teklifi geçen hafta perşembe günü jet hızıyla Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edilmişti. Bu hafta içi ise teklifin Genel Kurula gelmesi bekleniyordu. Ancak muhalefet partilerinden gelen eleştiriler sonucu teklifin görüşülmesi 11 Haziran'a ertelendi.

Erteleme açıklamasını Ak Parti Grup Başkanı Naci Bostancı yaptı.

"1927'den beri yürürlükte olan düzenlemede radikal bir değişikliğe gidiyoruz. Bu noktada partiler olumlu kanaate sahip ancak Genel Kurul'dan çok hızlı geçmesinin uygun olmayacağı düşüncesindeyiz. Bayram süresince partiler yeni düzenlemeye ilişkin katkı koyacak bir çalışma yapacak. Bayramdan sonra salı günü bu düzenlemeyi ele alarak Meclis'ten geçirmeyi planlıyoruz."

Kanun teklifine göre, uzun dönem askerlik süresi 12 aydan 6 aya düşüyor. Kanun yasalaştığında ise hali hazırda silah altında bulunan erler bundan faydalanabilecek. CHP, MHP ve İyi Parti, teklif yasalaştığında 130 bin askerin bir anda terhis edilmesinin doğru olmayacağını belirtti.

Aynı zamanda muhalefet partileri Cumhurbaşkanına verilen askerlikten muaf yetkisine de itiraz etti. İtiraz edilen maddeye göre Cumhurbaşkanı gerekli görülen sahalarda özel olarak görevlendirilen gönüllüleri askerlikten muaf tutabilecek.

ulusal.com.tr

Avrupa Birliği Türkiye Raporu'nu açıkladı Gündem Erdoğan ile Trump görüştü Gündem Zümrüt Apartmanı'nın yazarı ve yayıncısı serbest bırakıldı Gündem Anadolu Adliyesi Hakimi Mehmet Yoylu görevden uzaklaştırıldı Gündem