Yoksa sizde yaz depresyonu yaşayanlardan mısınız?

Mevsim değişiklikleri ile sadece hastalarda değil hemen herkeste duygusal değişiklikler oluşur. Çoğu insan ilkbaharda kendini coşkulu, sonbaharda hüzünlü hisseder. Depresyon gibi bir duygulanım hastalığı olanlarda bu çok daha belirgindir. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında daha iyi hissetmek, sonbahar ve kış aylarında ise daha kötü hissetmek şeklinde görülür. Ancak bunun tam tersi olan durumlar da vardır.

Abone ol

Genel olarak depresyonu kış hastalığı olarak bilmekteyiz, kış aylarının hüznü ile depresyonu özdeşleştiririz, kış aylarının soğukluğu depresyonun yüzü gibidir. İstanbul Florence Nightingale Hastanesinden, Uzman Psikolog Emrah Polat, depresyonun mevsim tanımadığına dikkat çekiyor…

Yaz tatil mevsimi değil midir? Yaz tüm sorunları bir erteleme, öteleme dönemi sunmaz mı? Depresyon nasıl girer yazın içine!

Depresyon mevsim tanımaz!

Hatta bizim gibi hep güneş alan ülkelerde, depresyonun kışın olması gibi bir belirleyicilik de yoktur. Az güneş alan kuzey ülkelerinde, güneş ışınlarının zayıflığı depresyona yol açabilir. Hatta bu nedenle belirli koşullarda ışık tedavisi yapılır. Bizim ülkemizde kış günü bile güneş vardır. Bu nedenle yaz günü bile depresyon olabilir.

Yazın, yaşamımıza getirdikleri genelde olumlu şeyler. Ama biraz derine inersek, belki yaz mevsiminin bir başka yüzünü de görebiliriz. Sonbahar, kış ve ilkbaharın çıkışıdır yaz. Tümünün yorgunluğunu taşır sırtında. Mücadelenin sonu gelmiştir, ama insanın enerjisi de bitmiştir. Biten yaşamla mücadele enerjisidir.

Hele bir de son üç mevsimden beklentilerini alamayan bir insan için, yazın düzlüğüne varmak bir sevinç kaynağı değil, hüznün başlangıcı olabilir.

Yaz mevsiminde bazı insanlar coşar. Gezerler, arkadaşlarıyla buluşurlar, gece eğlenceleri başlar. Yeni sevgililer bulurlar. Yaza bir ümitle başlarlar ve bu ümidi gerçeğe dönüştürürler. Bazıları ise yazın daha da yalnızdırlar. Yazın getirdiği hareketin içinde durağandırlar. Yazın, hareketsiz olmak geride kalmaktır. Kazanmak değil kaybetmektir. İşte onların enerjisi daha da tükenir. Evden dışarı çıkmak bir züldür. Dışarıdaki hayat coşturmaz, acı verir. Yaz mevsiminin neşe dolu meyveleri, yaşamın acı yüzünü gösteren birer belirti olarak algılanırlar, iştah kaçar.

Dışarıdaki eğlence sesleri, uykunun kaçması ve bir daha gelmemesi için yeter. Eğlencenin sesleri arttıkça, kendilerine olan değer duyguları azalır.

Her şey yaşamak için değil, yaşamdan kaçmak için bir bahanedir.

Depresyon dediğimiz de bu değil midir?

Beklentilerimizdir depresyonu harekete geçiren. Yazdan, kendimizden ve çevremizden beklentilerimiz. Gerçekçi olmayan, gerçekçi olmadığı içinde hayal kırıklığı yaratan, ruhumuzun belini büken beklentiler... Çözümü ise ; “Bazı mevsimlerde kişinin performansı belirgin olarak düşüyor ve depresyon belirtileri ortaya çıkıyorsa mutlaka bir ruh sağlığı uzmanına başvurmalı. Mevsimsel depresyonu zaten bilinen kişiler ise psikolog ya da psikiyatrist ile çok iyi bir işbirliği yaparak mevsim başlamadan önce tedavilerini düzenlettirmeli, depresyon önleyici tedavi gerekiyorsa bunları uygulamalı, aktivitelerini ve normal yaşamlarını düzenli tutmaya çalışmalıdırlar.

Bireysel çözüm…

Beklentileri düşürmek işe yarar. Kaçmadan yaşamı sürdürmek depresyonun oyununu bozar. Yeni aktiviteler yaratmak, yeni bir şeyler keşfetmek yaz günü depresyonun soğukluğunu eritir.

Gelecek yıl, sadece sonbahar, kış ve ilkbaharı değil, yazı da yaşamak için hazırlanmak gerek. Her şeyi yazdan beklemek yerine, yazı kendimizin yaratması gerek.

Yaz günü de depresyon olur...

Uzm. Psk. Emrah Polat

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi

Nöroloji

ulusalkanal.com.tr

İmam hatip planı tıkır tıkır işlemiş Sağlık Ebola virüsü nedir, nasıl bulaşır? Sağlık Dışişleri'nden "Ebola" açıklaması geldi Sağlık Bakandan yalanlama! Sağlık