Bursa’da işçiyi ayağa kaldıran 10 neden

İşçiler, ‘Demek ki saat ücretlerine yüksek oranda zam yapılabiliyormuş. O zaman biz de ücret artışı istiyoruz’ diyerek talepte bulunduklarını ancak bu konuda adım atılmayınca şalteri indirdiklerini belirtiler

Abone ol

Bursa’da “ücret artışı” talebiyle geçen Perşembe günü Reno’da başlayan ve dalga dalga yayılan üretimi durdurma eylemleri dün de kararlılıkla devam etti. Reno, Tofaş, Coşkunöz ve Mako’dan sonra önceki gün Ford Otosan ile Ototrim’de de üretimin durmasıyla birlikte 20 bini aşkın işçi dün fiili olarak işbaşı yapmamış oldu.

İşçiler bugüne kadar işyerlerinde yaşanan sorunlara çözüm üretilmemesine ve sendikanın bunlara duyarsız kalmasına tepkili olduklarını, geçen Nisan ayında Türk Metal’in Bosch’ta imzaladığı toplusözleşmede saat ücretlerine yapılan zammın yüksek olmasının bardağı taşıran son damla olduğunu söyledi.

“Demek ki saat ücretlerine yüksek oranda zam yapılabiliniyormuş. O zaman biz de ücret artışı istiyoruz” diyerek talepte bulunduklarını ancak bu konuda adım atılmayınca şalteri indirdiklerini belirten Tofaş işçileri, kendilerini üretimi durdurma noktasına getiren nedenleri sıraladı.

- İşe giriş ücretleri düşük.

- Çalışma koşulları ağır.

- Çalışma saatleri 250 saat.

- Toplusözleşme işçinin alehine ve üç yıllık.

- Beyaz yaka ile mavi yakalı çalışanlar arasında ayrımcılık var.

- Türk Metal Sendikası sorunlara karşı duyarsız.

- Tofaş Kooperatifi’nde satılan ürünlerin pahalı.

- Sendika işçi aidatlarıyla aldığı otellere “işçi kontenjanı” az koydu.

- Türk Metal başka bir sendikaya karşı bazı işçileri kışkırttı.

- Maaşlardan gelir vergisi kesildi

İŞÇİNİN GÜNCESİ

- Aile ziyaretleri dün de sürdü. Çocuklar yine babalarının yanındaydı. İşçiler çocuklarıyla hasret giderdi.

- İşçiler gün boyu sloganlar atarak kararlılıklarını gösterdi.

- Fabrika avlusuna basın yine alınmadı. Tuvalete gitmek isteyenlere dahi izin verilmedi.

- Tofaş avlusunda basın mensuplarının işçiler arasında dolaşması yasaklandı, basına özel bir yer ayarlandı. Nedeni ise verilen demeçlerin çarpıtılma olasılığının önüne geçmek olarak ifade edildi.

- Tofaş avlusuna gelen bir kişi, siyasi parti mensubu olduğunu belirtti ancak alandan uzaklaştırıldı.

- Üretimi durdurma eyleminin başladığı geçen Cuma gününden beri fabrika girişinde olan işitme engelli Tofaş işçileri, direnişteki arkadaşlarına kararlılıklarıyla moral verdi.

- İşitme engelli Tofaş işçilerinin kendi aralarında topladığı paralarla yiyecek ve içecek alarak fabrika içinde direnişi sürdüren işçilere gönderdiği öğrenildi.

İŞÇİDEN ALİ BABACAN’A YANIT

Tofaş işçileri, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “Bu konular durup durup da seçime 2-3 ay kala gündeme geldiğinde ister istemez bizde bazı şüpheler oluşturuyor. Bu gerçekten tamamen bir işçi işveren ilişkisi ile ilgili bir konu mu, yoksa işin ideolojik, siyasi boyutları var mı, yok mu, diye bizi şüphelendiriyor(...)” açıklamasına yanıt verdi. İşçiler eylemlerinin “ideolojik” ya da “siyasi” olmadığını belirterek şunları söyledi: “Burada sadece işçi var. Bizim sağla solla işimiz yok. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Haksızlığın giderilmesini istiyoruz.”

İŞÇİYE GÖZDAĞI

Reno’dan sonra Tofaş’ta da işveren baskıları artırdı. Her iki fabrikanın yönetimi işçiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Önceki gün Renault’da işveren fabrika içinde direnişi sürdüren işçilerden 30’u hakkında fabrikayı işgal ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Dün sabah da 17 Tofaş işçisi hakkında suç duyurusunda bulunulduğu ve işçilerin ifade vermeye gittiği öğrenildi. Tofaş işçisine yapılan tebligatta işçilerin 24 saat içerisinde Bursa Adalet Sarayı’nda Cumhuriyet Savcısı İsmail Kaya’nın odasında hazır bulunması gerektiği belirtildi.

Tebligatta şikayete ilişkin ise şu ifadeler yer aldı: “Türk Ceza Kanununun 117/4 (Cebir veya tehdit kullanarak, işçiyi veya işverenlerini ücretleri azaltıp çoğaltmaya veya evvelce kabul edilenlerden başka koşullar altında anlaşmalar kabulüne zorlayan ya da bir işin durmasına, sona ermesine veya durmanın devamına neden olan kişiye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.”) ve 119/1.c maddesi (Eğitim ve öğretimin engellenmesi, kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin engellenmesi, siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme, konut dokunulmazlığının ihlali ile iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçlarının; c) Birden fazla kişi tarafından birlikte, işlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat artırılır.”

Tarık Tekgözlü/Aydınlık

Aydınlar Ocağı son dönemde Türkiye'nin gündemine sokulan projelere karşı mücadele kararı aldı Gündem Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'ten meydan krizi açıklaması Gündem Tayyip Erdoğan: F-Tipi'ni ABD besliyor Gündem Bakan Bozkır'dan Avrupa Birliği'ne vize resti Gündem