Ayılara arıcıdan 'bal hakkı'
Tunceli'de arıcılık yapan Caner Canerik, tabiat ve hayvan sevgisiyle tanınıyor. Elde ettiği balın bir miktarını bozayılar için ormanlık alana bırakıyor. Kars'ta ise bir bozayı ailesi çöplüğün müdavimi oldu.
Tunceli'nin Pülümür ilçesinde arıcılık yapan Caner Canerik, her yıl boz ayılar için ormanlık alana bir miktar bal bırakarak örnek oluyor.
Yıllarca İstanbul'da yaşayan Canerik, gazete ve televizyonlarda çalıştı. 2006 yılında memleketi Pülümür'e döndü. Kırmızıköprü köyünde ailesinden kalma bahçeli eve yerleşti.
Yöre insanının kültürünü, tarihini ve yaşadıkları sıkıntıları konu alan belgeseller çeken Canerik, belgeselciliğe ara verip arıcılığa başladı. Yıllardır organik bal üretimi yapıyor.
Doğa tutkunu arıcı, bu yıl da 3 kilogram ağırlığındaki çerçeve balı, üzerine "Ayı Payı" yazarak Salördek ormanlarındaki bir bölgeye bıraktı. Arıcının 5 yıldır sürdürdüğü bu davranış köylülerin de takdirini topluyor.
Bu görüntüler ise dünyada göç eden boz ayıların yaşadığı tek bölge olan Kars'ın Sarıkamış ilçesinden. Beslenmek için çöplüğe giden bozayı ailesi kameralara yansıdı.
Bozayılar yiyecek bulabilmek için yavrularıyla birlikte tehlikeli bir yolculuk yapıyor. İlçe merkezine 5 kilometre uzaklıktaki şehir çöplüğüne ulaşmak için önce karayolunu, sonra demiryolunu geçiyor. KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, ayıların çöplükten beslenmesinin orman için zararlı olduğunu söyledi.
Karayolları, ayıların geçiş yaptığı güzergâha uyarı tabelaları koydu. Çoban, sürücüleri uyardı.
Acısu mevkiindeki çöplükte bulduklarıyla beslenen ayılar, daha sonra tekrar ormanlık alana dönüyor.