'Vurun' emri ihlalden önce verildi

Suriye'ye ait savaş uçağının hava ihlali nedeniyle değil, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın olaydan üç gün önce verdiği talimat doğrultusunda düşürüldüğü ortaya çıktı.

Abone ol

Erdoğan’ın Perşembe günü, Genelkurmay'a “Bir Suriye uçağı indirin” talimatı verdiği öğrenildi. Talimattan üç gün sonra Pazar günü sınırda Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne hava operasyonu düzenleyen Suriye savaş uçağı Türk jetlerince düşürüldü.

Olayın perde arkası netleşiyor

Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Suriye'ye ait bir savaş uçağını düşürmesiyle tansiyon yeniden yükselirken, olayın perde arkası netleşmeye başladı. Edinilen bilgilere göre, Genelkurmay Başkanı ile geçen perşembe günü yapılan olağan görüşmede önümüzdeki dönemde hangi gelişmelerin yaşanacağı masaya yatırıldı. ABD’den gelen uyarılar da gündeme getirildi. Hükümet kanadı, Beşar Esad güçlerinin durdurulması için sınır bölgesinde operasyon yapan Suriye savaş uçaklarının faaliyetlerinin engellenmesini istedi. Amaçlanan muhalif silahlı grupları rahatlatmak ve Suriye Ordusu'nun ilerleyişini durdurmaktı.

Suriye seçim malzemesi

Bu arada, Erdoğan’ın yakın çevresi ve “Başbakanlık’ın asma katındaki kadro” diye anılan dar ekip de Suriye konusunun seçim çalışmalarında kullanılıp kullanılmayacağını tartışmaya başladı. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Suriye ile gerginlik yaratılmasının rüşvet ve yolsuzluk tartışmalarını geri plana itebileceği konusunda görüş birliğine varıldı. Bu durumun milliyetçi oyları da etkileyebileceği değerlendirildi.

Bunun üzerine Erdoğan, geçen Perşembe günü yapılan dar bir toplantıda, “Bir Suriye uçağı indirin” talimatını verdi. Suriye uçaklarının, sınırın sıfır noktasında terörist gruplara karşı yürüttüğü operasyona destek vermesi de uçağın vurulması için önemli bir fırsat oluşturdu. Ancak Erdoğan’ın bu talimatı üç sonra yerine getirilebildi. Pazar günü Türk uçakları, Türkiye sınırına çok yakın olan Kesep bölgesinde teröristlere karşı operasyon yapan Suriye jetini düşürdüler.

Aydınlık

O devlet kurumu kapatılıyor Gündem Erdoğan'dan o talebe yeşil ışık Gündem MHP'de cemaat depremi Gündem Erdoğan'dan 'Baykal talimatıyla ilgili' açıklama Gündem