Fındığın kilogram fiyatı 9 liraya düştü

Yaz aylarında 15 lira olan fındığın kilogram fiyatı 9 liraya düştü. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, düşüşün nedeni olarak Türkiye piyasasında tek başına hızla ilerleyen İtalyan Ferrero Grubu’nu gösterdi. Firma piyanın yüzde 70'ine hakim. Ferrero Grubu 2014 yılında Türkiye'nin en büyük ihracat firması Oltan Gıda'yı satın almıştı.

Abone ol

Dünya fındık üretiminin yüzde 80'ini Türkiye karşılıyor. Yüzde 90'ını ise ihraç ediliyor.

Ancak fındık için son günlerde tehlike çanları alıyor. Sezon başında 15 lira olan fındık 8 ila 9 lira arasında işlem görüyor.

Üreticiler, hükümetten duruma müdahale etmesini istiyor.

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, fiyatın düşmesini yabancı firmalara bağlıyor. Türkiye'nin ve piyasanın en büyük firması Oltan Gıda 2014 yılında İtalyan çikolata devi Ferrero Grubu’na satılmıştı.

Tehlike büyük. Öztürk, Ferrori firmasının fındık fabrikalarını satın almak istediğini ve ileriki zamanlarda tekelleşerek piyasada tek başına söz sahibi olacağını söylüyor.

Geçen yıl 60 bin ton fındık üretimi yapan Düzce'de köylüler fiyat düşüşlerinden yakınıyor.

Vatan Partisi Düzce Köylü Bürosu Başkanı Hasan Öztürk, bölgedeki fındık üreticileriyle bir araya gelerek çözüm önerilerini açıkladı.

ulusalkanal.com.tr

İşçilere müdahale Ekonomi Bakan Faruk Çelik'ten ekmek fiyatı uyarısı: Kafaya koyduk mu yaparız, şakası yok bu işin Ekonomi Borcuna en sadık ve sadık olmayan iller açıklandı Ekonomi Trans-Pasifik Anlaşması Latin Amerika kapılarını Türkiye’ye kapatıyor mu? Ekonomi