Arslantepe tarihi aydınlatıyor

Uygarlığın beşiği olan Anadolu... İşte bu zenginlikleri yansıtan yerlerden biri de Malatya Arslantepe. Anadolu topraklarında ilk şehir devletinin kurulduğu Arslantepe, kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağı, işlenmiş rölyef levhaları ve renklerini hala kaybetmemiş duvar figürleriyle tarihe ışık tutuyor. Bu yılki kazılarda fil dişi plaket bulundu.

Abone ol

Anadolu topraklarının zengin tarihi kültürünü yansıtan Malatya'daki Arslantepe Höyüğü'nde yeni buluntular ortaya çıktı.

Bu yılki kazılarda fil dişi plaket bulundu. İtalyan kazı ekibi taraffından yapılan kazılarda ardıç ağacına ait tahta parçaları, küçük tapınaklar ve depolar ve büyük sur duvarlarına rastladı. Sağlam kalan 4 metre yükseklikte ve 5 metre kalınlıktaki duvarların taş temeller üzerine inşa edildiğini belirleyen kazı ekibi, ayrıca katmanlı taş teras kalıntılarını da gün yüzüne çıkardı.

Battalgazi Belediye Başkanı, Arslantepe'de geçmişten bu yana yürütülen kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaşıldığını belirtti.

İlk şehir devletinin kurulmasına sahne olan Arslantepe Höyüğü, duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı, 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağı, kılıç ve mızraklarıyla tarihe ışık tutuyor.

Fırat Nehri'nin batı kıyısında, olan Arslantepe, yüksek tarım potansiyeli, sulak alanları sayesinde binlerce yıl insanoğluna kucak açmış tarihi mekanlar arasında bulunuyor.

Milattan önce 5 binli yıllara dayanan Geç Kalkolitik dönemden Demir Çağı'na kadar bir çok buluntuya barındıran Arslantepe, Hitit'lerden Roma ve Bizans'a kadar pek çok medeniyetin de izlerini saklıyor.

ulusalkanal.com.tr

Ünlü restoran sahibini vuranlar yakalandı Yurt Öğretmenler kapı kapı dolaştı, kız çocukları için okula çağrısı yaptı Yurt Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu: Tarık Akan'ın ismini Bakırköy'de yaşatacağız Yurt Kayseri'de uyuşturucu operasyonları: 5 gözaltı Yurt