Rusya'dan İran'a destek

Rusya'dan İran'a Şangay İşbirliği Örgütü tam üyeliği konusunda destek geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov İran'ın Birleşmiş Milletler ile yaptırım sorununu çözmesinin ardından ŞİÖ'ye tam üyeliğine engel kalmadığını söyledi. Öte yandan, Çin de İran ile Arak kentindeki ağır su reaktörünü yenileme konusunda ilk anlaşmayı yaptı.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yaptırımlarının kaldırılmasının ardından İran'ın Şangay İşbirliği Örgütü'ne tam üye olmasını kesinlikle desteklediklerini söyledi.

Astana'da yapılan Şangay İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılan Lavrov, yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler ile yaptırım sorunlarını çözen Tahran yönetiminin ŞİÖ'nün tüm üyelik kriterlerine uyduğunu söyledi.

Lavrov, “Astana'da yapılacak Haziran zirvesinde devlet başkanlarımızın İran'ın tam üyelik sürecini başlatmak konusunda görüşeceğini umuyoruz" dedi.

2001 yılında Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan tarafından kurulan, Pakistan ve Hindistan'ın da 2016 yılında kabul edildiği Şangay İşbirliği Örgütü'nde İran şu anda gözlemci üye statüsünde.

Öte yandan Çin de İran ile 2 yıl önce İran ile P5+1 ülkeleri arasında yapılan nükleer anlaşma kapsamında İran'daki Arak ağır su reaktörünü yenileme konusunda ilk anlaşmayı imzaladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran temsilcisi Rıza Necefi, imzalanan anlaşmanın önemini vurgularken "İran, Çin'le oldukça güzel bir işbirliği sürdürüyor. Bu işbirliğinden iki tarafın da faydalanacağı çok şeyin olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Nükleer Anlaşma'ya göre İran, Arak tesisinde silah düzeyinde plütonyum zenginleştirmeyecek ayrıca 15 yıl boyunca yeni bir ağır su reaktörü inşa etmeyecek.

Çin ve İran, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in yıl başında Tahran'ı ziyaret ettiği sırada Arak ağır su reaktörünün modernizasyonu ve 100 megawattlık elektrik santrallerinin inşası konusunda anlaşmaya varmıştı.

ulusalkanal.com.tr

Fransa'da birinci tur bitti Dünya Rusya'da okulda patlama: Ölü ve yaralılar var Dünya BM'den Esad'a kutlama mesajı Dünya Almanya Siegen'de coşkulu 23 Nisan kutlama Dünya