İran-Türkiye arasındaki engeller kaldırılıyor!

İran-Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönem başlıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, "Tercihli ticaret anlaşması" gündemi ile İran’a gitti. Zeybekçi, Tahran’da Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nematzade ile birlikte anlaşmaya imza attı. Anlaşmayla, iki ülke arasında bankacılıkla ilgili bir çalışma gurubu kuruldu, gümrüklerde bazı ürünlere vergi muafiyueti getirildi.

Abone ol

İran-Türkiye ticaretinde engeller kaldırılıyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi İran'ın Başkenti Tahran'da yeni bir dönemi başlatacak “Tercihli ticaret anlaşması”nı imzaladı.

Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması, yeni dönemde, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilere ivme kazandıracak nitelikte. 1 Ocak 2015'te yürürlüğe girecek anlaşmayla, iki ülkenin ticaret hacminin 35 milyar dolar seviyesine çıkarılacak. Gümrüklerde bazı ürünler sıfır vergiyle giriş-çıkış yapacak.

İki ülke arasında bankacılıkla ilgili bir çalışma gurubu kuruldu.

Anlaşmanın işleyişini kontrol etmek için iki ülkenin teknik heyetleri her ay bir araya gelecek. Anlaşmadan doğan sıkıntılar heyetler arası görüşülecek. 2015 yılın sonlarına doğru da gümrüklerde vergi muafiyeti uygulanan ürünlere yenileri eklenecek.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, anlaşmanın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda gerçekleştirildiğini belirtti. Zeybekci, ilişkilerin geliştirileceğini belirtti. İranlı Bakan Muhammed Rıza Nimetzade de görüşmelerde milli paralarla ticaret konusunu da ele aldıklarını söyledi.

Haber: Yakup Aslan

ulusalkanal.com.tr

Gülle: 2014 ranta dayalı geçti Ekonomi Önce facia şimdi ise işsizlik Ekonomi Dış ticaret verileri açıklandı Ekonomi Dış ticaret açığı büyüdü Ekonomi