AKP ile HDP baş başa kaldı! Peki şimdi ne olacak

40 gün süren koalisyon arayışlarının ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümet kurma görevi isteyen CHP'ye kapıyı kapattı. Bu hamle ile Türkiye erken seçime ve oluşacak geçici bakanlar kuruluna kilitlendi. Türkiye tarihinde ilk kez oluşturulacak geçici kabineye MHP üye vermeyeceğini açıklamıştı. CHP de aynı tutumu aldı, "kabinede olmayacağız" dedi. Kurulacak hükümette açılım ortakları AKP ile HDP başbaşa kaldı. Böylece PKK'nın siyasi uzantısı HDP de 7 bakanla bakanlar kuruluna girecek.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hükümeti kurma görevini iade etmesinin ardından gözler Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın atacağı adıma çevrildi. Erdoğan o adımı atmakta gecikmedi.

Erdoğan, CHP cephesinden, "görevi bize ver" çağrılarına kapıyı kapattı.

Dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda tarihçi ve yazarlarla sohbet eden Erdoğan, Kılıçdaroğlu'na görevi vermeyeceğini, 2 aylık bir geçici hükümetle seçime gidileceğini söyledi. Bugün de 9. muhtarlar toplantısında konuya girdi, “Beştepe'nin adresini bilmeyenlerle vakit geçirecek zamanımız yok” dedi.

Bu sözlerin ardından, geriye seçimlerin yenilenmesi seçeneği kaldı. Şimdi gözler kurulacak geçici hükümete çevrildi.

Geçici bakanlar kurulu için için takvimin başlama günü 23 Ağustos.

Anayasa'nın 116'ncı maddesine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'a danışarak “seçimlerin yenilenmesine karar verme" yetkisi bulunuyor. Yenilenme kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte süreç işleyecek.

Cumhurbaşkanı, Geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kurulunda, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları, Meclis içindeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan atanacak.

Diğer bakanlıklar ise siyasî parti gruplarının milletvekili oranlarına göre alınacak. Partilerin bakan sayısını Meclis Başkanı İsmet Yılmaz tespit ederek, görevlendirilen Başbakan'a bildirecek.

MHP daha önce geçici kabineye üye vermeyeceğini açıkladı. CHP de, tıpkı MHP gibi hükümette yer almayacak...

Böylece AKP ile HDP baş başa kaldı. Bu duruma AKP itiraz etmeyecek. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "HDP'nin içinde yer alacağı bir seçim hükümetine itirazımız olmaz" dedi.

CHP ile MHP'nin alması gereken toplam 10 bakanlık da iki parti arasında pay edilecek. Türkiye'yi seçime kadar, PKK'nın siyasi uzantısı olan HDP'nin de içinde yer alacağı bakanlar kurulu yönetecek.

Hükümet aynı zamanda, 2016 bütçesinin hazırlanmasında ve Milli Güvenlik Kurulu toplantılarını da yer alacak.

Böylece PKK'nın Milli Savunma, MİT, Emniyet ve Genelkurmay Başkanlığı'na ayrılacak bütçede söz hakkı ve Milli Güvenlik Kurulu toplantısına girme olasılığı doğdu.

ulusalkanal.com.tr

Belediyenin hedef aldığı Mimarlar Odası Ankara Şb. Bşk. Candan Ulusal Kanal'a konuştu Gündem Kritik görüşme sona erdi Gündem Şehitlerimiz uğurlandı Gündem MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan: Meclis'te 80 PKK'lı var Gündem