'Evet' mi önde 'Hayır' mı? İşte Gezici'nin son referandum anketi (Son anketler)

Anketler, hükümeti ve Cumhurbaşkanını kara kara düşündürüyor. Gezici Araştırma Merkezi'nin son yaptığı araştırmaya göre, "evet" diyenlerin oranı yüzde 43,7 "hayır" diyenlerin oranı da yüzde 45. 7. Kararsız oylar da dağıtıldığında "hayır" oyuz yüzde 51.1'e çıkıyor

Abone ol

Anketler hükümetin ve Erdoğan'ın telaşını arttırıyor. "Evet" propagandası her ne kadar "FETÖ ve PKK" üzerinden sürdürülse de "hayır" oylarının önüne geçilemiyor.

Son araştırma da Gezici Araştırma Şirketi'nden. 4-5 Şubat tarihlerinde, 24 il, 85 ilçe ve 135 mahalle ve köyde ikamet eden toplam 2 bin 860 katılımcıyla oyunun rengi soruldu. Anket, halkın tercihini ortaya koydu. "Evet" oyları yüzde 43,7 iken hayır diyenlerin oranı yüzde 45,7 oldu.

Kararsız oylar dağıtıldığında fark daha da belirginleşiyor. Kararsız oylar dağıtıldıktan sonra "evet"in oranı yüzde 48,9’a, "hayır" diyenlerin oranı yüzde 51,1’e çıkıyor.

Ankete göre sandığa katılmama oranı ise yüzde 16 civarında... Referandumda sandığa gitmeyeceğini ifade edenler çoğunlukla CHP, HDP ve Saadet Partisi seçmeni. Gezici Araştırma Merkezi Genel Müdürü Murat Gezici'ye göre referandumda sonucu kararsızların tercihi ve sandığa gitmeyenlerin oranı belirleyecek. Sandığa katılım yüksek olursa, "hayır" çıkma olasılığı yüksek. Aksi takdirde "evet" çıkma olasılığı önde.

Ankette MHP'deki son durumla ilgili de oranlar yer alıyor.

Her 3 MHP’liden 2’si "hayır" diyor. 5 MHP’liden biri de kararsız. MHP’ye oy verenlerin yüzde 16,7’si "evet", yüzde 64,4’ü "hayır" diyor.

AKP’de de durum farklı değil. AKP'ye oy verenlerin yüzde 82,3’ü "evet", yüzde 7,8’i "hayır” diyor. AKP seçmeninin yüzde 9,9’u da kararsız.

Araştırmaya göre Türkiye’deki gençlerin çoğunluğunun hayır dediği görülüyor. AKP seçmenin içerisinde gelir durumu ve eğitim seviyesi artıkça "hayır" oranlarının da artığı göze çarpıyor. AKP seçmeninin içindeki her 2 kararsız seçmenden birisi üniversite mezunu.

İşte ankete katılanların referandum ile ilgili sorulara verdikleri yanıtlar:

TIKLA ÖĞREN

ulusalkanal.com.tr

Eski milletvekili Hasan Altay vefat etti Gündem Kahvehanede çatışma çıktı: Ölü ve yaralılar var - Osmaniye haberleri Gündem Çerkezköy'deki “kötü kokunun“ nedeni çözülemiyor Gündem Rafet Ballı yazdı: AKP-Devlet Bahçeli-Ahmet Türk üçgeni Gündem