Mahkeme durdurma kararı verdi

Abone ol

Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın büyük desteği ile Dubayi Şeyhi Raşim El Maktum’a ait DP WORD PROPERTIES firmasının Yarımca’da inşa ettiği Dubai Port Limanı ile ilgili açılan davada mahkeme, limanın iptaline karar verdi.

2009 yılında başlayan dava süreci nihayet sona erdi. Ancak bu süre zarfında Dubai Port Limanı’nın inşaatı neredeyse tamamlandı. Dönemin Kocaeli Valisi olan Ercan Topaca’nın emriyle 2 yıl boyunca yok sayılan yürütmeyi durdurma kararından yararlanan Dubai Port yetkilileri inşaatı büyük ölçüde tamamladı. Limanın karar sonrası yıkılıp yıkılmayacağı merak konusu oldu.

Bilirkişi raporuna göre, inşası ön görülen limanın, yakınında yer alan TÜPRAŞ’a ait rafinerinin yanıcı ve parlayıcı özelliği, diğer firmalara ait tesisleri etkileyebileceği, yapılması planlanan dolgu alanını TÜPRAŞ’a ait iskele derinliğini azaltacağı, yanaşacak gemilerin manevra alanının daraltacağı noktalarına dikkat çekilmişti.

ÇED’E UYULMAMIŞ

Kararda ÇED süreci ile ilgili tespitler de yer aldı. Belirtilen risklerin gerçekleşmesi ile, ortaya büyük zararların çıkacağının belirtildiği raporda şu ifadeler yer aldı: “Olası risk zararları azaltmaya yönelik önlemler ÇED raporunda irdelenmemiştir. Diğer taraftan etki kestirimlerinin ve bunlara ait önlemlerde bilimsel, atıklar konusunda da kavramsal yanlışlar olduğu belinlenmiştir. Bilimsel sürec izlenmemiştir.Denildi.

MAHKEME KARARINI VERDİ

Davalı taraf olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve müdahil olan DP WORD PROPERTIES, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı ve Ereğli Demir Çelik Fabrikaları davanın reddini istedi. İki yıl önce verilen yürütmenin durdurulması kararına rağmen bitme aşamasına gelen liman inşaatı, Kocaeli 1. Bölge Mahkemesi tarafından projenin hukuka uygun olmadığına ve durdurulmasına karar verdi. Karar, davacı Numan Gülşah, Bahri Odabaş, Hayri Altınok, Soner Kılıç, Serab Baykurt ve Çetin Tahtacı ve Mustafa Küpçüye da iletildi. Kararın sonunda ise dava masraflarının da davalılar tarafından ödenmesine hükmedildi.

Davayla ilgili gazetemize konuşan davacılardan Numan Gülşah, “Artık dava süreci sona erdi. Tabi bu süre içerisinde limanı inşa ettiler. Bu hukuksuzluk Vali Ercan Topaca’nın bize armağanıdır. Bu limanın faaliyeti derhal durdurulmalı ve liman yıkılmalıdır. Kocaeli’nin yeni valisi Güzeloğlu bu hukuksuzluğa bir an önce “Dur” demeli ve mahkemenin kararını hemen uygulamaya koymalı. Dubai Port Limanı’nın faaliyetleri durdurulmalı” dedi.

Derya Derviş

Aydınlık

Gezi savcısı Deniz Gezmiş'in peşinde Gündem İşte kumpas bürosu Gündem Artık yok sayılamayacak Gündem Partilerde bayramlaşma Gündem