Çipras: Bu anlaşmanın güncellenmesi söz konusu olamaz
Yunanistan Başbakanı Çipras, Lozan Anlaşması'na ilişkin, "Modernleştirme sadece Lozan Anlaşması'na mutlak saygı çerçevesinde gerçekleştirilebilir. Bu anlaşmanın güncellenmesi söz konusu olamaz." dedi.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, iki ülke arasındaki ilişkilerin halkların ihtiyaçlarına göre güncellenmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Ancak bu modernleştirme sadece Lozan Anlaşması'na mutlak saygı çerçevesinde gerçekleştirilebilir. Bu anlaşmanın güncellenmesi söz konusu olamaz." dedi.
Çipras, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık binasında ortak basın toplantısı düzenledi.
İki ülke arasındaki diyalog kanallarının güçlendirilmesi çağrısı yapan Çipras, "Aramızdaki güven ilişkisini tesis etmeliyiz. Bugün, anlaşmazlıkların arkasında saklanmak için değil, bunları halletmek için bir araya geldik." ifadesini kullandı.
Çipras, Ege Denizi'nde hava sahasına ilişkin gerginlik yaşandığını belirterek, "Yunanistan hava sahasında yaşanan ihlaller ilişkilerimizde bir risk teşkil ediyor." dedi.
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin önemine değinen Çipras, "Yunanistan'ın AB yönelimine bir stratejik tercih olarak, karşılıklı çıkar çerçevesinde destekliyoruz. Avrupa'ya yönelen demokratik bir Türkiye'yi Yunanistan'ın her zaman destekleyeceğini kendisine söyledim." diye konuştu.
Çipras, Erdoğan ile İzmir-Selanik arasındaki feribot seferleri, İpsala-Kipi sınır kapısındaki ikinci köprünün inşası ve İstanbul-Selanik Demiryolu hattının yeniden devreye alınmasını konuştuklarını dile getirerek, iki ülke arasında Karma Ekonomik Komisyon (KEK) kurulması girişimlerini müzakere ettiklerini kaydetti.
Erdoğan'ın ziyaretinin yeni bir olumlu dönem açabileceğini vurgulayan Çipras, "Sizi, Türk Yunan ilişkilerinde yeni bir sayfa açmaya davet ediyorum. Bu yeni sayfa karşılıklı güvensizlik ve kışkırtmalara dayanan değil, bizim inşa etmeye çalıştığımız dostluk köprülerine dayanan bir sayfa olacak. Biz bunu başarabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.
Çipras, Yunanistan için gelecek yılın ekonomik açıdan önemli bir yıl olacağına işaret ederek, taraflar arasında en iyi ortamın yakalanması için çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.
"Yangının devam ettiği bir ülkeden bahsediyoruz"
Türkiye'deki Rum azınlık ve Batı Trakya'daki azınlığın bir çekim unsuru olduğuna değinen Çipras, şunları kaydetti:
"Bizim hükümetimiz, Yunan vatandaşı Müslüman azınlık için son derece hassas davranmaktadır ancak azınlık konularıyla ilgili daha fazla adımlar atılması gerektiğine inanıyorum ancak bu adımlar başka ülkeleri ilgilendiren konular değil. Bu bizim konumuz."
Çipras, Yunanistan'ın Filistin sorununda barış sürecine destek verdiğini ve iki devletli bir çözümü desteklediğini anımsatarak, "Ben Kudüs'ün ABD tarafından İsrail'in başkenti olarak tanınmasının barışa hizmet etmediğini düşünüyorum.
Yangının devam ettiği bir ülkeden bahsediyoruz." şeklinde konuştu.
"Bu anlaşmanın güncellenmesi söz konusu olamaz"
Darbe girişimi ardından Yunanistan'a kaçan darbecilerin iadesine ilişkin ise Çipras, şunları söyledi:
"Bu konunun Yunanistan yargısını ilgilendiren bir konu olduğunu belirttim. Yunanistan'da bir Avrupa ve hukuk devleti olarak, yargı ve yürütme birbirinden bağımsızdır. Yunanistan ve Yunan halkı da demokrasiye verilen darbelerden son derece rahatsızdır. Demokratik hükümetleri desteklemekten başka bir şey düşünülemez. Bizim darbecilere kapılarımızı açmamız söz konusu dahi olamaz."
Çipras, iki ülke arasındaki ilişkilerin halkların ihtiyaçlarına göre güncellenmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Ancak bu modernleştirme sadece Lozan Anlaşması'na mutlak saygı çerçevesinde gerçekleştirilebilir. Bu anlaşmanın güncellenmesi söz konusu olamaz." dedi.