Anzer balına HES ve maden kıskacı!

5 yıl önce Erdoğan'ın azarladığı koruma kurulu kararları kamuoyundan gizlendi, Anzer'de HES'lerin ve madenciliğin önü açıldı...

Abone ol

Rize'nin dünyaca ünlü Anzer balı, HES ve madencilik kıskacında. Bakanlar KuruluKararıyla 'Turizm Koruma Bölgesi' ilan edilmesinin yanında 1. derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınan Anzer Yaylası'da verilen 3 ayrı HES projesi tepkilere neden olurken şimdi de aynı bölgede maden arama ve çıkarma ruhsatı verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise bölgedeki maden arama çalışmasına ÇED Gerekli Değildir kararı verdi. İkizdere Kaymakamlığına başvuran yöre köylüleri, ÇED kararının iptal edilmesini istiyor.

Yıllardır yıkım projelerinin tehdidi altındaki Karadeniz yaylalarında skandal gibi HES ve maden izni verildi. Rize'nin İkizdere ilçesinde bulunan dünyaca ünlü Anzer Yaylası'nda 3 ayrı HES projesine onay vere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şimdi de aynı bölgede verilen maden arama izni için ÇED Gerekli Değildir kararı verdi. Daha önce Bakanlar Kurulu Kararı ile 'Turizm Bölgesi' ilan edilen ancak zamanla statüsü değiştirilen dünyaca ünlü yayla şimdi HES ve madencilik projelerinin kıskacı altında.

ANZER'DE MADENCİLİĞE ÇED GEREKLİ DEĞİL!

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü Ömer Şan’ın verdiği bilgilere göre, Anzer Yaylası 2010 yılında dönemin Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. derece doğal sit alanı ilan edildi. Ancak kurul kararının içerdiği koruma çerçevesi bugüne kadar açıklanmazken bölgede birer birer yıkım projelerinin önü açılmaya başladı. Rize Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 29 Mayıs'ta yaptığı duyuruda, Koç Grubu'nun madencilik faaliyetlerini yürüten Demir Export AŞ’ye, Anzer Yaylası'nda yapılacak ‘maden arama’ çalışmaları için ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdi.

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK 'BALLIKÖY TURİZM ALANI DEĞİL' DEDİ

İkizdere'ye bağlı Ballıköy ile Çifteköprü sınırlarında verilen maden arama iznine yöre köylüleri ise tepkili. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün valilik oluruyla maden arama çalışmaları için verdiği ÇED Gerekli Değildir kararının iptalini isteyen köylüler, İkizdere Kaymakamlığı'na başvurarak taleplerini ilettiler. Köylülerin talebine yanıt veren Rize Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Bebek, maden arama izni verilen Ballıköy'ün turizm ya da koruma alanı kapsamında olmadığını savundu. Ancak müdürlüğün yazısında söz konusu maden ruhsatı sahasındaki 2 nolu sondaj koruma alanı kapsamında olduğu için iptal edildiğinin belirtilmesi de dikkat çekerken diğer alanların 'kayalık- taşlık' ve 'çayır-mera' kapsamında olduğu kaydedildi.

KÖYLÜLER ŞAŞKIN: DÜNYA TANIYOR, BAKANLIKLAR TANIMIYOR

Rize İl Turizm Müdürlüğü kayıtlarına göre 2200- 2300 rakımlı bölge, 1991 ve 2006 yıllarında iki ayrı Bakanlar Kurulu Kararı ile 'Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi' ilan edildi. Yeni adı 'Ballıköy' olan Anzer köylüleri, yörede üretilen balın tüm dünyada bilinmesine karşın bakanlıkların köylerini tanımamasının şaşkınlığını ve öfkesini yaşıyor.

ÖMER ŞAN: 'ÇEVRESİNE DUYARSIZ BAKANLIK!'

Anzer köylüleri adına konuşan DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, "Bakanlar kurulu Anzer’i biliyor, Rize Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 'Anzer değil, Ballıköy için ÇED Raporu Gerekli Değildir' dedik diyor. Bu insanları Anzer’e götürmek ve 'bak burası Anzer Yaylası, dünya burayı böyle biliyor. Resmi adı ise Ballıköy' demek lazım! Çevre müdürlüğü'nde oturup, çevresi ile bu kadar ilgisiz yönetim kadrosu olabilir mi, diye şaşkınlık içindeyiz. Devletin kurumları birbirinden habersiz, kopuk bir durumda! Çevre Bakanlığı, ‘Çevreye Duyarsızlık Bakanlığı’ olarak adını değiştirebilir. Çünkü çevrelerinde olanların fiziki varlığından bile haberdar değiller" görüşünü dile getirdi.

ERDOĞAN 5 YIL ÖNCE KORUMA KURULUNU FIRÇALAMIŞTI

DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, İkizdere’nin birçok bölgesi için, Ekim 2010'da sit alanı kararı verildiğini ancak bu kararların siyasi baskılar yüzünden kamuoyuna açıklanmadığına dikkati çekiyor. Dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan, Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun İkizdere Vadisini sit alanı ilan etmesinin ardından bölgedeki HES projelerinin yapımı riske girince, 23 Ekim 2010’da yaptığı konuşmada, "Değerli arkadaşım sen bugüne kadar neredeydin yahu? Bugüne kadar oraları niçin sit alanı ilan etmediniz de şimdi HES çalışmaları başlayınca kalktınız buraları sit alanı ilan ediyorsunuz? Bu haritaları siz yapacaksınız, bunun üzerinde siz çalışacaksınız. Bizler yıllarca bu ülkede 'su akar, Türk bakar' mantığıyla suya yaklaştık ama artık böyle bakmayalım istiyoruz. Artık 'su akar, Türk yapar' demeye başladık, şimdi de önümüz kesiliyor" ifadelerini kullanmış, Erdoğan'ın bu sözlerinin koruma kurulları üstünde büyük bir baskı yarattığı eleştirilerine neden olmuştu.

Yusuf Yavuz

ulusalkanal.com.tr

İki ilde büyük operasyon: Çok sayıda gözaltı var Gündem Danışmanları sınava sokun Gündem 2 terörist öldürüldü! Gündem Kahreden an! Gündem