Sınırlar açıldı, sinirler gerildi

PKK'nın Suriye kolu PYD kontrolündeki Haseki vilayetini ele geçirmek isteyen IŞİD militanları saldırmaya, Suriyeliler ise kaçmaya devam ediyor. Dünden bu yana Türkiye'ye geçmek için Şanlıurfa sınırında bekleyen yaklaşık 4 bin Suriyeli, bölgede çatışmalar şiddetlenince yurda alındı.

Abone ol

Türkiye'nin IŞİD koalisyonuna katılmama kararı ve Amerika'dan gelen Suriye'deki IŞİD hedeflerine operasyon açıklamasının ardından uzun süredir bölgede sessiz duran IŞİD harekete geçti.

PYD'nin kanton kurarak Kobani adını verdiği Haseki vilayetine bağlı olan Ayn El Arab'a doğru ilerlemeye başlayan IŞİD, kısa sürede 20'den fazla köy ve mezrayı ele geçirdi.

IŞİD'in ilerleyişi, bölge halkında korkuya neden oldu. Yaklaşık 4 bin Arap ve Kürt kökenli Suriyeli, Şanlıurfa'nın Suruç İlçesine bağlı Dikmetaş Köyü sınırına akın etti.

Yurda girişlerine izin verilmeyen Suriyelilerden, Ayn El Arab'a gitmeleri istendi. Suriyelilerin bir kısmı bölgeden ayrıldı. Çoğunluk ise PYD tarafından savaşmaya zorlanacakları gerekçesiyle gitmeyi ret ederek tel örgülerin ardında sabahladı.

Sabah saatlerinde Suriyelilerin yurda alınmamasına tepki gösteren yaklaşık yüz kişi sınıra yürümek isteyince sinirler gerildi. Emniyet güçleri guruba müdahale etti. Bu sırada sınırın diğer yanında bir kadın mayına basıp yaralandı.

Suriyelilerin bekleyişi, sınırın diğer tarafındaki köylerden gelen çatışma sesleriyle son buldu. Göçmenler açık hedef haline gelince güvenlik güçleri sınırı açarak yurda girişlere izin verdi. Yaklaşık 4 bin Suriyeli, güvenlik güçlerinin kontrolünde yurda giriş yaptı. Geçişler sürerken bölgede havan topu patladı.

Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük 3 binden fazla kişinin Türkiye'ye geçtiğini, toplam sayının 7 bini bulabileceğini söyledi.

IŞİD'in ilerleyişini sürdürdüğü, nüfusu 1 milyan'a dayanan Ayn El Arab'da endişeli bir bekleyiş var. Yoğun olarak Kürt nüfusun yaşadığı bölgede Araplar, Süryaniler ve Türkmenler de bulunuyor.

ulusalkanal.com.tr

Gazi'den açılım tepkisi Gündem CHP'de kriz Gündem Tipik bir kumpas davası! Gündem Cihaner'e 6.kez zorla getirme kararı Gündem