ABD o anlaşmadan resmen çekildi
ABD, Açık Semalar Anlaşması'ndan resmen çekildi. Çekilme kararı Rusya’ya resmen iletildi. Rusya’dan “anlaşmaya bağlıyız, sözleşmenin korunması için çabalayacağız” açıklaması geldi. Avrupa Birliği ise endişeli, çünkü Açık Semalar Anlaşması Avro-Atlantik bölgesinin güvenliğini sağlıyor. Bu nedenle de Avrupa Birliği ABD'nin “anlaşmaya dönmesini” istiyor.
ABD yönetimi, taraflar arasında silahsız keşif uçuşlarına izin veren Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilme kararını Rusya’ya resmen bildirdi. Kararın ayrıntılarını ABD Dışişleri Mike Pompeo (mayk pompeo) açıkladı; “6 ay yürürlükte olmak üzere cuma gününden itibaren Açık Semalar Anlaşması'ndan çekildik” dedi.
Pompeo, Rusya'nın anlaşmaya tam olarak uyması durumunda aldıkları ayrılma kararını tekrar gözden geçirebileceklerini kaydetti.
Washington’un bildirimi Moskova’ya ulaştı. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov (sergey riyabkof), “Rusya, anlaşmaya bağlı kalıyor. Sözleşmenin korunması için çabalayacağız. Ancak ABD'nin şartları kesinlikle kabul edilemez, temelsiz ve mantıksızdır” dedi.
ABD’nin anlaşmadan çekilmesi, Avrupa'nın istikrarına ve askeri güvenliğini tehdit ediyor. Bu nedenle Avrupa Birliği’nden art arda ABD’ye uyarılar yapıldı.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell (Jozep Burral), ABD'ye “anlaşmaya dön” çağrısı yaptı, “Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilmek sorunu çözmez” dedi. AB Yüksek Komiseri, Moskova’yı da yükümlülüklerini yerine getirmeye davet etti.
ABD’nin “Açık Semalar Anlaşması”ndan çekilmesi üzerine Avrupa Birliği üyesi ülkeler Belçika, Finlandiya, Lüksemburg, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya, İsveç ve Çekya ortak açıklama yaptı. Açıklamada “Açık Semalar Anlaşması'nı uygulamaya devam edeceğiz. Anlaşmanın halen işlevsel ve faydalı olduğunu düşünüyoruz” denildi.
Avrupa Birliği ülkeleri ABD’nin kararından endişe duyuyor; çünkü Açık Semalar Anlaşması Avro-Atlantik bölgesinde güvenlik ve şeffaflığa önemli katkılar sağlıyor.
Bu arada NATO üyesi ülkeler de ABD'nin Açık Semalar Anlaşması'ndan çekilme kararının ardından Rusya'ya anlaşmanın şartlarına yerine getirme çağrısında bulundu.
Rusya ve ABD, askeri faaliyetlerde şeffaflığı teşvik etmek, silah kontrolünü ve diğer anlaşmaları gözlemlemeyi kolaylaştırmak amacıyla silahsız keşif uçuşlarına izin veren Açık Semalar Anlaşması'nı imzalayan 34 ülke arasında yer alıyor.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı coğrafyasında güven ve güvenlik artırıcı önlem olarak öngörülen ve 1992'de imzaya açılan Açık Semalar Anlaşması'nın tarafları arasında Türkiye de bulunuyor.
ulusal.com.tr