Çocuk 12 yaşından küçük ise cezalar daha da artacak

Anayasa mahkemesinin iptal kararının ardından Adalet Bakanlığı, "Çocukların Cinsel İstismarı" yasasında değişikliğe gidiliyor. Tasarıya göre cinsel istismara uğrayan çocukların 12 yaşından küçük olması halinde ise verilecek cezalar arttırılıyor.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından Adalet Bakanlığı harekete geçti. Çocuklara karşı işlenen cinsel suçlara verilecek cezalarla ilgili yeni yasa taslağının ayrıntıları ortaya çıktı.

Bakanlığın taslağında Anayasa mahkemesi'nin iptal gerekçeleri ışığında kademeli ve yeni bir cezalandırma sistemi getirildi. Çocukların cinsel istismarına verilecek ceza, mağdurların yaşı yönünden farklılaşmaya tabi tutuldu. TCK’daki değişiklikle mağdurun 12 yaşından “küçük olması halinde” verilecek ceza “Cinsel İstismar” suçunda 10 yıldan az, “Tecavüz” suçunda ise 18 yıldan az olmayacak. 12-18 yaş arası çocuğa “Cinsel İstismar” suçunun cezası ise mevcut TCK’daki gibi 8-15 yıl hapis olarak kalacak.

Taslakta, cinsel istismara uğrayan çocukların 12 yaşından küçük olması halinde ise verilecek cezalar arttırılıyor. 12 yaşında küçük çocuklara yönelik “cinsel istismar” suçunda ceza 10 yıldan az, “sarkıntılık” durumunda ise 5 yıldan az olamayacak.

Taslakta, AYM’nin iptal ettiği TCK’nın 103/2. fıkrasında da düzenleme yapılıyor. Taslakta tecavüz suçunda, 12-18 yaş mağdurlar yönünden 16 yıldan aşağı olmamak üzere hapis cezası verileceğine ilişkin hüküm korunuyor. Ancak 103/2’ye eklenmesi planlanan yeni düzenleme mağdurun 12 yaşından küçük olması halinde verilecek cezanın 18 yıldan az olmaması planlanıyor.

Yüksek mahkeme, 13 Temmuz'da farklı yaş grubu çocuk mağdurlarda ceza ayrımı yapılmadığını için düzenlemeyi hukuksuz bularak iptal kararı vermişti. Yeni düzenlemenin yapılması için hükümete 6 ay süre tanınmıştı.

ulusalkanal.com.tr

100’ü aşkın kurumu özelleştirmeyi hedefleyen madde tasarıdan çıkartıldı Gündem AKP, CHP ve MHP temsilcileri bugün bir araya geldi Gündem Sahure Öksüz yakalandı Gündem 8 darbecinin sığınma taleplerine ilişkin mülakatlar alınıyor Gündem