Geçici hükümette hangi parti kaç bakanlık alacak?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği geçici hükümet, Türkiye tarihinde bir ilk olacak. İlk kez geçici hükümetle seçime gidilecek. Kurulacak hükümette AKP'ye 12, CHP’ye 7, MHP ve HDP’ye 3’er bakanlık düşecek. Ancak MHP üye vermeyeceği için bu bakanlıklar partiler arasında dağıtılacak. Bu durumda PKK siyasi uzantısı HDP aracılığıyla 4 bakanla hükümette temsil edilebilecek.

Abone ol

Türkiye tarihinde ilk kez geçici hükümetle seçime gitmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın seçimin yenilenmesine işaret etmesi, gözleri kurulacak geçici hükümete çevirdi.

Geçici hükümet için takvimin başlama günü 23 Ağustos. 23 Ağustos'tan sonra, Anayasa'nın 116'ncı maddesine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'a danışarak “seçimlerin yenilenmesine karar verme" yetkisi bulunuyor. Yenilenme kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte süreç işleyecek.

Cumhurbaşkanı, Geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere bir Başbakan atayacak. Geçici Bakanlar Kurulunda, Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları, Meclis içindeki veya Meclis dışındaki bağımsızlardan atanacak.

Diğer bakanlıklar ise siyasî parti gruplarının milletvekili oranlarına göre alınacak. Partilerin bakan sayısını Meclis Başkanı İsmet Yılmaz tespit ederek, görevlendirilen Başbakan'a bildirecek.

Mevcut milletvekili sayılarına göre, 258 milletvekili bulunan AKP'ye 12, 132 vekili bulunan CHP'ye 7, 80'er milletvekili bulunan MHP ve HDP'ye 3'er bakanlık düşeceği hesaplanıyor.

MHP daha önce açıkladığı gibi kabineye üye vermezse, 3 bakanlık diğer partiler arasında pay edilecek. Türkiye'yi olası bir erken seçime, PKK'nın siyasi uzantısı olarak kabul edilen HDP'nin de içinde yer alacağı hükümet götürecek.

Hükümet aynı zamanda, 2016 bütçesinin hazırlanmasında ve Milli Güvenlik Kurulu toplantılarını da yer alacak.

Böylece PKK'nın Milli Savunma, MİT, Emniyet ve Genelkurmay Başkanlığı'na ayrılacak bütçede söz hakkı ve Milli Güvenlik Kurulu toplantısına girme olasılığı doğdu.

ulusalkanal.com.tr

Soma davasında itiraf Gündem Kahreden detay! Şehit bayramdan sonra evlenecekti Gündem Şehit sayısı 4'e yükseldi Gündem Yüksekova'da şiddetli patlama! Gündem