AKP'den PKK/PYD'ye sınır sözü

Abone ol

ABD'nin tetiklediği savaştan faydalanarak kendisine Suriye'nin kuzeyinde alan açan PYD'den önemli bir açıklama geldi. PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin Dışişlişkiler sorumlusu Zuhat Kobani, ABD'nin Suriye’den sorumlu özel yetkilsi Daniel Rubinstein ile görüştüklerini açıkladı.

Aydınlık Gazetesi'nden Masum Gök'e konuşan PYD'li Kobani, Suriye'nin Kuzeyi'nde kurdukları kanton yönetimlerine ABD'nin ve Avrupa Birliği'nin destek verme eğiliminde olduklarını belirtti.

"Avrupa ve ABD’li temsilcilerle görüşmelerimiz oluyor. Bu görüşmelerden çıkardığımız sonuç: Bu devletlerinin bize olan yaklaşımı ilerleyen günlerde değişecek. Yeni Suriye’yi Kürtlersiz inşa edemezler. Kürtler onlar için bir aktördür"

"Batı, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı deviremedi" diyen Kobani, bu nedenle strateji değişikliğine gidileceğini söyledi.

"Batı özellikle ABD, Esad’ı devirmek istedi ama yapamadı. Şu sıralar merkezi zayıflatma ve yerel güçleri güçlendirme stratejisi izliyorlar. Yerelde tek güçlü yapı biziz. Yani Kürtlerin kurduğu kantonlar. İzledikleri bu stratejiye göre bizlere olan yaklaşımını ABD, Avrupa ve Türkiye değiştirecektir. Onun için bütün veriler sadece ABD ile değil, Avrupa, Türkiye ve diğer ülkelerle de sıcak ilişkiler kurulacağını gösteriyor"

Kobani AKP iktidarının kendilerine sınır kapılarını açma sözü verdiğini ifade etti.

"Türkiye Cumhuriyeti yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde bize karşı tutumlarının olumlu yönde değiştiğini gözlemliyoruz. Bize karşı tutum değişikliğinin bir göstergesi de sınır kapılarının açılması konusunda Türkiye’nin bize verdiği sözdür"

PYD sözcüsü Kobani, 3 Haziran'da Suriye'de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kendi bölgelerinde yaptırmayacaklarını söyledi. Suriye ordusuyla çatıştıklarını belirten Kobani, Biz kendi bölgemizde seçim yaptırmayacağız” dedi, seçimlerin ertelenmesini istedi.

ulusalkanal.com.tr

O gün orada neler yaşandı? Gündem Bu anket Abdullah Gül'ü çok kızdıracak! Gündem ''Erdoğan asabı bozuk değil, kalpsiz'' Gündem Soma Holding'e bir şok daha! Gündem