Dünyanın çiçeği Antalya’dan

Antalya son yıllarda, dünya kesme çiçek sektörünün en önemli temsilcilerinden biri haline geldi. Altınova Mahallesi ise üretimin merkezi. Avrupa ve Balkanlara her yıl yüz milyonlarca dal çiçek ihraç ediliyor. Kesme çiçek sektöründeki sorunlar ve ihracat hacmini arttırmanın yolları neler? Karanfil bahçelerine uzanan haberimizde bu sorulara yanıt aradık.

Abone ol

85 ülkeye kesme çiçek ihracatı yapan, sektörün büyük başarısı, sorunları ve talepleri ele alındı.

Toprağımızdan dal dal fışkıran renkli ahenkli çiçekler artık dünya pazarlarının gözdesi. Öyle ki, Avrupa'nın çiçek başkenti olarak bilinen Hollanda’ya bile çiçek ihraç ediyoruz.

Ancak yeterli değil. Sektör temsilcileri Türkiye için komşu ülkelerin 14 Milyar dolarlık ihracat hacminden daha fazla pay istiyor.

Uçak krizine kadar en büyük pazar olan Rusya, kapılarını açmış olsa da, o günden beri kesme çiçek ticareti sürdürülemiyor. Sektör temsilcileri doğrudan ticaretin önünün açılmasını talep ediyor.

Kesme çiçek ihracatçıları, üretimi de geliri de arttırmak istiyor. Dünyadan çiçeğimize talep te çok, fakat üretecek arazi yok.

Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, turizm bölgesi sınırlarında olmayan arazilere talip olduklarını vurguladı.

Bu tahsisler yerine gelirse, ihracatta rekor üstüne rekor kırılacak. Üretimde çeşitlilik artacak ve istihdam sağlanacak.

ulusal.com.tr

05 Şubat 2020 Çarşamba Van hava durumu Yurt Van'da çığ faciası Yurt Meteorolojiden İstanbul'a kuvvetli yağış uyarısı Yurt Erzurum'da yolcu midibüsü devrildi: 1 ölü, 21 yaralı Yurt