KKTC Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Arıklı: ''Gerekirse bu konularda Türkiye'ye bağlanırız''

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı, Ulusal Kanal'da Oğuz Polatbilek'in sunduğu Hafta Sonu programına konuk oldu. Arıklı hem dış politika hem de enerji konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Başbakan Yardımcısının Maraş konusundaki açıklamaları da dikkat çekti.

Abone ol

KKTC Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Arıklı, Ulusal Kanal'da Oğuz Polatbilek'in sunduğu Hafta Sonu programına konuk oldu.

Prof. Dr. Erhan Arıklı gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

YENİ DÖNEM KKTC EKONOMİSİ

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Arıklı, Oğuz Polatbilek'in ''Yeni dönemde KKTC'nin ekonomisinin temeli ne olacak?'' sorusunu cevaplandırdı.

KKTC'nin ekonomisinin hizmet sektörü ağırlıklı olduğunu belirten Arıklı, iki ana kaynak olduğunu söyledi. Turizm ve yükseköğrenimden toplam yıllık 2 milyar dolar civarında katkı sağladıklarını belirten Arıklı sözlerini şöyle sürdürdü:

- Korona dolayısıyla ne turizmde ne yükseköğrenimde herhangi bir verim şu aşamada mümkün değil.

- Açılmak için uğraşıyoruz. Turizmi canlandırabilmek ve ülkeye öğrenci getirebilmek için çok ciddi bir takım çalışmalar içindeyiz.

- Aşıyı temin için ciddi bir çalışmamız var. Türkiye sağ olsun bize yardımda bulunuyor. İki gün önce Sayın Fuat Oktay vasıtasıyla 40 bin daha aşımız geldi.

- Türkiye'nin katkılarıyla aşı programımızı da bir taraftan yürütüyoruz. Mart sonuna kadar aşı çalışmasını tamamlayarak ülkeyi en azından hem turizme hem yükseköğrenime hazır hale getirmek gibi bir hedefimiz var.

- Türkiye ile imzalanacak olan ekonomik protokolde de bunlara yönelik bir takım çalışmalarımız var.

- Önümüzdeki günlerde Türkiye'ye resmi ziyaretim olacak ve orada ilgili bakanlarla Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki ticaret anlaşmasını biraz daha güncelleyip yol almayı düşünüyoruz.

Sanayi için fonlar oluşturulması gerektiğini daha önceden ifade eden Arıklı, fonlama noktasında alt yapı çalışması olup olmadığını da yanıtladı:

- İhracata dayalı yeni organize sanayi projelerimiz var. Bununla ilgili Türkiye'den maddi kaynak temin ediyoruz.

- Sanayiyi teşvik için bir takım çalışmalar yapılır ve ülkedeki sanayi tesislerinin rekabete hazır hale getirilmesi için fonlarla, teşviklerle devlet tarafından desteklenir. Bunlar için ayrı çalışmalar yapacağız.

- Bunların hepsini yaparken anavatan Türkiye'nin ciddi katkılarını bekliyoruz. Türkiye her zaman yanımızdaydı. Bu noktada da yanımızda olacağına inanıyoruz.

KKTC'NİN ELEKTRİK HATTI PROJESİ

KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Prof. Dr. Erhan Arıklı, KKTC'nin elektrik ve akaryakıt ihtiyacı üzerine yeni bir nakil hattı geliştirme isteğini de anlattı. Türkiye ile ara bağlantı yöntemiyle elektriği bağlama isteklerinin olduğunu belirten Arıklı sözlerini şöyle sürdürdü:

- Ziyaretimde sayın Enerji Bakanı ile bu anlaşmayı imzalamayı umut ediyorum.

- Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da bu konuya özel ilgisini belirtti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne sadece elektrik değil, boru hattıyla gaz da getirilmesi yönünde talimat verdi ilgili bakana. Bu bizi ziyadesiyle memnun etti.

- Türkiye'den kablo ile getirilecek elektriğin Güney Kıbrıs'a da satılabileceğini ve bizim ilgili kurumumuzun bu işten para kazanabileceğini de düşünüyoruz.

- İki toplum arasında devam eden bu müzakerelerde, enerji ve gaz hattının Güney Kıbrıs'a ulaştırılması halinde bunun bir barış köprüsü de olacağını da ümit ediyoruz.

- Yabancı bazı misyon şeflerine teklifimizi şimdiden ilettim. Eurasia Projesi oldukça pahalı bir proje. Oysa biz buradan direkt Rum tarafına bu enerjiyi satabiliriz. Bu bizim ortaya koyduğumuz bir öneri.

Daha önceden Güney Kıbrıs'taki Rum Kilisesi ile elektrik konusunda anlaşmazlığın olduğunu da belirten Arıklı, kilisenin siyaset üzerinde hegemonyasının devam edeceğini vurguladı.

Prof. Dr. Arıklı federasyon sisteminin uygulanamayacağının da anlaşıldığını belirtti:

- Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı toplantıda 'Federasyon mederasyon yok artık, son konuşacağımız şey iki devletli çözümdür' dedi.

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde artık yeni bir dönem başlıyor. İki devletli anlaşma olacaksa olacak, olmayacaksa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kendi yoluna bakacak.

Aynı zamanda Yeniden Doğuş Partisi'nin Genel Başkanı da olan Arıklı, parti olarak federasyon fikrinin reddi ve iki devletli çözüm önerisine bakış açılarını da anlattı:

- Biz en baştan beri federasyon sistemini reddederek Kıbrıs Meselesi'nin tamamen iki devletli veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınacak alternatif bir modelle olması gerektiğini belirttik.

- Kuruluş manifestomuzda şunu da söylemiştik. Kapalı olan Maraş Bölgesi bir an evvel açılması gerektiğini söylemiştik.

- İki devletli bir çözümün konuşulabileceği bir noktaya gelinmesi oldukça mutlu ve huzurlu kılıyor.

- Maraş'ın da ortaya koyduğumuz formülde açılacak olması bizi mutlu ediyor.

- Bu noktaya gelmemizde Türkiye yöneticilerinin çok büyük katkısı var. Bizim tezimize destek vermeselerdi bir 50 yıl daha federasyon konuşmaya devam ederdik.

- Federasyon sistemini destekleyenler vardı. Seçimleri federasyonu reddeden ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriye'nin tanınacağı iki devletli bir çözümü destekleyenler kazandı.

ARIKLI: ''GEREKİRSE GÜVENLİK VE DIŞ POLİTİKADA TÜRKİYE'YE BAĞLANIRIZ''

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Arıklı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanıtılması noktasında diplomatik olarak yeni dönem planlaması olup olmadığını da anlattı:

- Önümüzdeki ay BM gözetiminde beş ayrı toplantı yapılacak. 5+1 toplantısı yapılacak. Yunanistan, İngiltere, Türkiye, Güney Kıbrıs ve Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nin katılacağı toplantı yapılacak.

- Bu toplantıda taraflar BM Genel Sekreteri'nin önünde tezlerini savunacak ve bu BM'nin kayıtlarına geçecek. Orada bir anlaşma olması zaten mümkün değil sadece taraflar tezlerini ortaya koyacaklar.

- 5+1 toplantısından çıkacak neticeye göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin tanınması için düğmeye basacak.

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin önünde bir ufuk açılıyor. O ufuğu savunan, o misyonu savunan yöneticiler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde iş başında. Anavatan Türkiye'nin de desteği olduktan sonra bizim bu konuda herhangi bir endişemiz yok.

- En kötüsü, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti artık tanınmıyor ise o zaman son bir formül gündeme gelir o da güvenlikte ve dış politikada Türkiye'ye bağlanıp tamamen serbest bağımsız bir devlet modeli de gündeme gelebilir.

KKTC'DE KOVİD-19 İLE MÜCADELE

Başbakan Yardımcısı Arıklı, KKTC'de salgınla mücadele ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgi verdi:

- Salgınla mücadelede başarılı olabilmesinin yegane konu herkesin aşı olması ve bağışıklık kazanması.

- İş adamlarımız Türkiye ile temasta bu konuda.

- Aşıyı temin edebilirsek gelecek olan kişilere aşı yapabilirsek turizmde de yükseköğrenimde de ciddi bir noktaya gelebiliriz düşüncesi içerisindeyiz.

MARAŞ BÖLGESİ'NİN EKONOMİK HACMİ 3 MİLYAR DOLAR

Maraş Bölgesi'nin açılmasının ekonomik boyutuna da değinen Arıklı, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi:

- Maraş Bölgesi oldukça önemli bir bölge. Partiyi kurarken kapalı Maraş'ı nasıl açabiliriz ve hayata kazandırabiliriz diye düşündük.

- Biz AİHM'nin 2010 yılındaki kararı doğrultusunda bir adım atacağız. Maraş'ı askeri statüden çıkararak Türk ve Rumların kullanımına açtık.

- Maraş Türk Vakıf Arazisi üzerine kurulu. Dolayısıyla hak sahibi vakıflar ve Türkler.

- Maraş'ı bir an evvel canlandırarak ekonomiye kazandırmak istiyoruz.

- Maraş'ın sadece tamirine gidecek olan miktar 3 milyar dolar. Biz Maraş'ı Türk yönetiminde iskana açarsak, o 3 milyar dolar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisine akacak. Ekonomimiz bir anda şaha kalkacak.

- Bu sebepten dolayı Maraş konusunda bize destek veren anavatan Türkiye yöneticilerine de buradan teşekkür ediyorum.

Bakan Akar ve komuta kademesi sınır hattında Gündem Polisin bir cihazı daha millileşti: Trafik artık yerli radar kullanacak Gündem Çin takviminde Öküz Yılı başladı: Kutlamaları 1 milyar 200 milyon kişi izledi Gündem Adana'da PKK/KCK operasyonu: 25 gözaltı Gündem