Bakanlığın kararı sevindirdi

MERSİN Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Davultepe 100'ncü Yıl Gümüşkum Tabiat Parkı'nın, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 'A tipi mesire yeri' olarak değiştirilmesinden vazgeçilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Abone ol

Nesli tükenmekte olan bu canlıları korumanın insanlık görevi olduğunu ifade eden Ergene, şu değerlendirmeyi yaptı: "Davultepe gibi betonlar arasına sıkışmış küçücük cennetler gelecek için çok önemli. Sadece deniz kaplumbağaları için değil bizler için, çocuklarımız için nefes alınacak yerler. Belki bir gün insanoğlu da kaplumbağaların akıbetini yaşayabilir. Caretta alanında yapılaşma büyük hata olurdu. Deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsalındaki en küçük değişiklik bu canlıların sonu olacaktı. Beton bloklar arasına sıkışmış iki kilometrelik kumsalını çocuklarına gösterebilmek için, geleceğini kurtarmak için karşı bir duruş sergileyen herkese çok teşekkür ediyorum. Doğal zenginliğimize hep beraber sahip çıkalım. Çünkü Davultepe doğanındır" dedi. Ergene, Bakanlığın son kararının 'sevindirici' olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

"Deniz Kaplumbağalarının her iki türü olan Chelonia Mydas ve Caretta Caretta'nın kesiştiği ender noktalardan biri olan 226 dönümlük alan, milli parklardan alınarak statüsü değiştirilip vasıfsız orman arazisi ve mesire yeri haline getirildi. Akciğer kaynağı olan bölgedeki ağaçlık alanların yok olması bölgedeki ekolojinin zarar görmesi demekti. Deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsalındaki en küçük değişiklik bu canlıların sonu olacaktı. Beni en çok üzen 2006 yılından beri bilimsel çalışmalarımız, tüm dünyada değer görürken, ekibimle beraber Davultepe’nin kumlarına karışan emeğimizin, kanımızın, terimizin kendi ülkemde değersizleştirilip tüm verilere rağmen bu alanın doğal zenginliği, biyo çeşitliliği hiçe sayılmasıydı. Bakanlığın alanın mesire yerine çevrilmesinden vazgeçmesine carettalar gibi ben de çok sevindim."

Gülhan DEMİRCİ

DHA

Bu araçtan sağ çıktılar Yurt Teröristler yine o karakola saldırdı Yurt Kahvehaneye silahlı baskın: Ölü ve yaralılar var Yurt İstanbul'da metro seferleri uzatıldı Yurt