Barzani petrol bölgelerini işgal etti

Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi ile Merkezi Yönetim arasındaki ipler gerildi. Kürt peşmergeler, Kuzey Irak'ta Bai Hassan ve Kerkük petrol sahalarını ele geçirdi. Irak Petrol Bakanlığı Barzani'ye bağlı peşmergeleri kınadı.

Abone ol

Irak'ta IŞİD saldırısı sonrası siyasi kaos derinleşti. Bağımsızlık yönünde çalışmalar yapan Barzani Yönetimi ile Irak Merkezi yönetimi arasındaki ipler iyice gerildi. Bölgesel Kürt Yönetimi'ne bağlı peşmergeler Bai Hassan ve Kerkükpetrol sahalarını ele geçirdi.

Irak Petrol Bakanlığı Kürt Yönetimi'ni kınadı. Bakanlıktan yapılan açıklamada "ülkenin anayasasını ihlal eden, federal yetkileri ihlal eden ve ulusal birliği tehdit eden bu sorumsuzca davranışın tehlikesi konusunda uyarıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Reuters Haber Ajansı'na konuşan Kürt Yönetimi'nden üst düzey bir yetkili "Kürt yönetimi güçleri, bu bölgelerde tam kontrolü sağlamıştır" dedi. Aynı yetkili, bu bölgelerde yakında faaliyetlere başlanacağını söyledi, petrol koruma güçlerinin bölgeye sevkedildiğini açıkladı..

Son bir kaç gün içerisinde Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile Kürt Yönetimi arasındaki gerilim had safhaya ulaştı. Maliki, Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Bazarni'yi IŞİD'e destek olmakla suçlarken Barzani, Maliki'ye istifa çağrısı yaptı.

Maliki'nin suçlamlarını reddeden Barzani, "Teröristlerin, Kürdistan bölgesinde yeri olamaz" dedi. Aynı zamanda Kürt Yönetimi, Merkezi Bağdat Yönetimi'nden çekilme kararı aldı.

ulusalkanal.com.tr

Irak'ta IŞİD'e ağır darbe! Dünya “Sivilleri yanlışlıkla öldürüyoruz!“ Dünya İsrail Filistin'i vuruyor! Dünya Makedonya'da polis helikopteri düştü Dünya