Türkiye’nin Kovid-19 bağışıklık haritası çıkarılacak

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye’nin bağışıklık haritasını oluşturmak için harekete geçti. Önce toplumun yüzde kaçının koronavirüse bağışıklık kazandığı tespit edilecek. Belirti taşımayanlar da dahil olmak üzere belli oranda vatandaşa antikor testi yapılacak.

Abone ol

Türkiye’nin Kovid-19 bağışıklık haritası çıkarılacak.

Türkiye, koronavirüs süreci için yeni bir evreye geçiyor. Sağlık Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye'nin bağışıklık haritasını oluşturmak için harekete geçti.

Koronavirüsü geçirenlerin vücudunda hastalıklarla mücadele eden antikorlar oluşuyor. Bağışıklık haritasının çıkarılması için antikor testleri yapılacak. Hiçbir belirti göstermeden hastalığı atlatanlar da dahil toplumun yüzde kaçının bağışıklık kazandığı ortaya çıkarılacak.

Sağlık Bakanlığı ile TÜİK’in ortak çalışması, turizm sezonu nedeniyle önem taşıyan Antalya’dan başlatıldı. Antalya’da diş hekimlerinden oluşan ekipler kuruldu ve hekimler eğitime alındı. Buna göre, Antalya'daki beş merkez ilçede oluşturulan özel ekip, evleri ziyaret edecek.

Bu uygulamanın tüm büyükşehirleri kapsayacağı ve on bin kişilik bir örnekleme modeli çıkartılacağı belirtiliyor. Hastalığın tespitinde kullanılan PCR(Pisiar) testleri, rastgele yöntemle yapılacak. TÜİK tarafından ilin nüfusuna göre belirlenen oranda vatandaşa uygulanacak. Böylelikle hastalığın görülme sıklığı ve genel nüfusa oranı gibi verilere ulaşılacak.

Rastgele ölçüm yönteminin sonuçlarının, normalleşme uygulamalarında kullanılacağı belirtildi. İl pandemi kurulları bu verilerden yola çıkarak illerdeki virüs yükünün boyutuna bakacak, yayılma ihtimalini hesaplayacak. Ayrıca kurullar, hangi şehirde hangi yasakların kaldırılacağına karar verecek. Virüs yükünün düşük ya da yüksek olması, normalleşme sürecinde kısıtlamaların seviyesini belirlemede etkili olacak.

Bağışıklık oranı yüksek illerde daha geniş taramalar yapılacak. Vatandaşların plazma tedavisine bağışta bulunmaları teşvik edilecek. Böylelikle iyileşen hasta daha sayısının artması sağlanacak.

ulusal.com.tr

Prof. Dr. Tacettin İnandı: Önlemleri sürdürürsek hastalığı kontrol altına alabiliriz Sağlık Sağlık çalışanları dans edip moral buldu Sağlık Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk açıkladı! İkinci paket erişime açıldı Sağlık Sağlık Bakanlığı 26 Nisan koronavirüs tablosunu paylaştı Sağlık