Avrupa'da Türk Düşmanlığı Hortladı

Schengen vizesini tüm üyelik görüşmesine başladığı ülkelere kaldıran Avrupa Birliği, sıra Türkiye'ye gelince ayak diriyor. Türkiye, Geri Kabul Anlaşması'nı imzaladığı halde Türk işadamlarına, sporcularına, bilim insanlarına ve sanatçılarına vize kolaylığı sağlamıyor.

Abone ol

Avrupa Birliği (AB), Brüksel ile Geri Kabul Anlaşması'nı imzalamasına rağmen, Türk vatandaşlarına yönelik katı vize rejimini sürdürüyor. Oysa AB, Schengen vizesini tüm üyelik görüşmesine başladığı ülkelere kaldırmıştı. Türkiye, AB ile 9 yıldır üyelik müzakeresi yürütmesine rağmen vize konusunda en küçük bir gevşeme söz konusu olmadı. Uzmanlar 'vizesiz bir AB'nin Türkiye’nin müzakerelerde ilk kriteri olması gerektiğine işaret ediyor. Brüksel, AB’ye tam üyelik görüşmelerine başlama tarihinden itibaren Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan’a yönelik vize uygulaması kaldırmıştı. AB bu çerçevede Sırbistan’a dahi vizeyi kaldırdı.

İslamafobi veTürkofobi artıyor

Öte yandan 505 milyonluk AB içinde yaklaşık 20 milyon Müslüman yaşıyor. Avrupa'da İslamafobi (İslam düşmanlığı) her geçen gün artarken, 5 milyon 200 bin Türk'ün yaşadığı AB içinde Türkofobi de (Türk düşmanlığı) yaygınlaşıyor. Brüksel bugüne kadar ne İslamafob'yi, ne de Türkofobiyi ortadan kaldırmak için çalışma yapmadı. AB ülkeleri de Peygamber Efendimize yönelik hakaretleri 'fikir özgürlüğü' bağlamında değerlendirerek, bu tür yayınları yasaklayıcı adım atmaktan kaçındı. Ancak sıra Yahudi soykırımı iddialarını yalanlayıcı yayınlara gelince, en ağır yaptırımları ve cezaları uygulamaktan kaçınmadı. Dahası pek çok AB ülkesi, İslam dinini bile tanımıyor!

Asker veriyoruz, karar mekanizmasında ‘yok’uz!

Öte yandan AKP Hükümeti, yıllardır Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) karar mekanizmasında yer almak için girişimde bulunuyor ancak netice alamıyor. AGSK'da NATO üyesi olup Avrupa Birliği üyesi olmayan üyeler karar mekanizmalarının dışında bırakılıyor. Türkiye, oluşturulan ortak asker ve polis güçlerine sayısal destek veriyor ama kararlarda söz sahibi olamıyor! 90'lı yıllarda Balkan krizi çerçevesinde oluşturulan 60 bin kişilik NATO kuvvetlerindeki bu acil müdahale ekibine Türkiye halen 6 bin asker veriyor. Bir başka ifadeyle vurucu gücün yüzde 10 unu oluşturan Türkiye, AGSK’nın karar mekanizmasında bulunmuyor!

Gümrük Birliği aleyhimize işliyor

Türkiye AB ile ilişkilerinde her konuda olduğu gibi Gümrük Birliği sahasında da zararlı çıktı. 1996 yılında başlayan Gümrük Birliği’nden 2012 yılına kadar AB, Türkiye'ye Türkiye'nin AB ülkelerine sattığından 200 milyar euro daha fazla mal satışı yaptı. Dahası 1996-2001 yılları için öngörülen Gümrük Birliği'ni güçlendirme paraları Yunan vetosu nedeniyle Türkiye'ye ödenmedi. Bunun dışında AB, Türk zeytinyağından kilo başına 1.5 euro fon alıyor. Ayrıca etli ve sütlü mamullerin Türkiye’den AB’ye direkt girişi de yasak!

ulusalkanal.com.tr

RECEP BAHAR/Yeni Mesaj

Silah ve kimliği alındı Gündem Kim Jong-un, CIA'yı faka bastırdı Gündem Aykut Erdoğdu’dan 700 bin TL'lik soru Gündem PKK'dan tehdit: Partinden istifa etmezsen öleceksin Gündem