Korkutan İstanbul depremi raporu: 15 bin kişi hayatını kaybedecek

Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklaşa bir rapor hazırladı. İstanbul'da 7,5 büyüklüğünde olacak olası bir depremin bilançosu çıkarıldı. Rapora göre; İyi ihtimalle binlerce bina yıkalacak, yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybedecek.

Abone ol

Türkiye son yıllarda arka arkaya deprem felaketleri yaşıyor. Olası deprem senaryoları ise masada... Oluşacak hasarlar ve kayıplar analiz edilmeye çalışılıyor.

2019 yılında Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir protokele imza attı. Protokol kapsamında İstanbul'da bulunan 39 ilçenin ayrı ayrı analizleri yapıldı. Olası Deprem Kayıp Tahminleri raporlaştırıldı. Kitapçık haline getirildi. Kitapçıkta hasarların ve kayıpların boyutları ortaya kondu.

Raporda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün imzası bulunuyor. Olası Deprem Kayıp Tahminleri Raporu'na göre, İstanbul'da 7,5 büyüklüğündeki bir depremde 15 bin can kaybının olacağı tahmin ediliyor.

Hazırlanan raporda, çeşitli değişkenler göz önünde bulundurularak binaların; Çok ağır, ağır, orta ve hafif olarak dört farklı derecede zarar göreceği öngörülüyor. İstanbul'da bulunan 1 milyon 166 bin binanın 48 bini, çok ağır ve ağır, 194 bini ise orta ve daha üstü hasar alacak.

En kalabalık nüfusa sahip ilçelerin çok ağır hasar alacak olan bina sayıları da dikkat çekti.

İlçelere göre ağır hasar alacak ortalama bina sayıları, Esenyurt 672, Küçükçekmece bin 576, Bağcılar 940, Pendik 386...

Raporda toplamda 120 milyar lira ekonomik kayıp yaşanacağı kaydedildi. Buna göre, İstanbul'da bulunan binaların yüzde 22,6’sı yıkılacak, 25 milyon ton enkaz oluşacak, yolların yüzde 30’u kapanacak, 463 içme suyu noktası, bin 45 atık su noktası ve 355 doğal gaz noktası hasar görecek.

Uzmanlar raporda sunulan rakamların iyimser olduğunu düşünüyor. Bu meselenin çok hızlı bir şekilde, merkezi yönetimler, yerel yönetimler ve halk işbirliği ile çözülebileceğini belirtiyor.

ulusal.com.tr

Vatan Parti Genel Başkanı Doğu Perinçek: ''Depremin yıkıcılığına karşı köklü çözüm: Kamuculuk ve planlı şehirleşme'' Gündem Depremle ilgili kışkırtıcı paylaşıma: 3 tutuklama Gündem İçişleri Bakanlığı duyurdu: 189 terörist teslim oldu Gündem Türkiye'de çoğu yapı başı boş ve kayıt dışı Gündem