Bahçeli'nin seçim kanunu önerisi ve siyasette ittifak tartışmaları! Eray Çelebi değerlendirdi

Ulusal Kanal Ankara Temsilcisi Eray Çelebi Gün Ortası programında Yeşim Eryılmaz’ın konuğu oldu.

Abone ol

Siyasette ittifak tartışmalarını değerlendiren Çelebi, "Vekil transferleri şu anda gündemin sıcak maddesi. Bunun üzerinden erken seçim tartışmaları da yapılıyor. Ak Parti’den yapılan açıklamara baktığımız zaman Bahçeli’nin önerilerini meclise getireceğini görüyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin gelmesinin ardından bazı uyum yasaları meclisten geçmemişti. Bu çalışmaların uyum yasalarının geçirilmesine yönelik olduğu söyleniyor. Bahçeli’nin önerilerinde hem vekil transferlerini engellenmesine yönelik hem de meclis iç tüzüğünün değiştirilmesine yönelik kapsamlı öneriler görüyoruz. Ağustos ayında bu düzenlemelerin meclise getirilebileceği söyleniyor. İttifak tartışmalarını ve İyi Parti ile HDP arasındaki gerginliği izliyoruz. İyi Parti’nin üçüncü bir ittifak kurmak isteyebileceğine dair görüşler var. İyi Parti’nin son zamanlarda eriyen tabanını bu şekilde konsalide etmeye çalışacağı konuşuluyor. İttifaklara ilişkin CHP’nin tavrı çok net. Hem Babacan hem de Davutoğlu’na övgüler diziyorlar. Babacan’ın düşünce suçlulularını hapisten çıkaracağız açıklamalarına destek verdiler. Kılıçdaroğlu bununla birlikte Demirtaş’ın da düşünce suçlusu sayılabileceğini ve hapisten çıkartılması gerektiğini dile getirdi. CHP, Deva ve Gelecek Parti'leri ile olası bir ittifak mümkün görünüyor. HDP daha önce olduğu gibi bu işin merkezinde olacaktır. İyi Parti’nin, Demokrat Parti ve Saadet Partisi ile olası bir ittifakını açıklaması halinde bu ittifakında açıklanacağını düşünüyorum." dedi.

Çelebi, "PKK’nın uzun zamandır Türkiye ve Suriye içerisinde provokasyonlar yaptığını görüyoruz. PKK’ya karşı son yapılan operasyonlarla örgüt kış üslenmesini yapamayacak duruma getirildi. İdlib’de HTŞ’nin Türk-Rus dostluğunu bozmaya yönelik girişimlerine şahit olduk. Türkiye ve Rusya arasına nifak sokulmasının amacının bunu Fırat’ın doğusunda PKK’ya alan açmak olduğunu söyleyebiliriz." diyerek terörle mücadele gelişmelere değindi.

Son olarak Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri değerlendiren Çelebi, "Saha çok hareketli. Libya’da Hafter’in etkili olduğu kamplar Ulusal Mutabakat Hükümet’in kontrolüne geçti. Buralarda kontrol sağlamak Hafter’i Trablus’un daha da güneyine itti. Bu Trablus’un rahatlaması anlamına geliyor. Hafter’in diplomatik çözümden yana olmadığını görüyoruz. Belirli kazanımlar elde etmeye çalışıyor. Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni tamamen sahadan silemediler. Şimdi Hafter ve destekçilerinin hedefinin Libya’yı ikiye bölmek olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin bunu engellemeye yönelik çabaları çok önemlidir. Libya’nın toprak bütünlüğünü sağlayacak uzlaşmanın sağlanması gereklidir. Mısır tarafında ise önemli gelişmeler var. Türkiye ile Mısır arasında uzun zamandır ciddi problemler vardı. Zamanında Libya ile yapılan anlaşmanın Mısır ile de yapılması gerektiği bazı çevreler tarafından vurgulanmıştı. Türkiye milli çıkarları temelinde önümüzdeki günlerde Mısır ile ilgili adımları atacaktır. Askeri başarıların diplomatik çabalarla desteklenmesi çok önemlidir." açıklamasında bulundu.

ulusal.com.tr

ABD'den Türk-Rus iş birliğine yeni provokasyon Gündem ''Yeni Normal''in yeni kuralları belirlendi Gündem Yüksek Hızlı Tren seferleri yeniden başladı Gündem 9 aydır eylem yapan aileler çocuklarını geri istiyor Gündem