ÇKP, işçi üyelerin ağırlığını artıracak

Abone ol

Yeni üyelik şartları, reform ve dışa açılma sürecinde ihmal edilmiş olan Parti geleneklerini canlandırmayı hedefliyor.”

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi (MK), tüm Parti teşkilatına yeni üye kaydıyla ilgili bir genelge gönderdi. ÇKP MK, üye kaydında, daha titiz ve dengeleri gözeten bir yaklaşım benimsenmesini istedi. Uzmanlar, Parti’nin geleneklerine uygun olarak işçi sınıfının ağırlığını artırmayı hedeflediğini söylüyorlar.

ÇKP MK Örgütlenme Dairesi’nden alınan verilere göre 25 milyonu aşkın üye sayısıyla tarım işçileri, Parti’de çoğunlukta. Onları 20 milyonla şirketlerden yöneticiler ve teknik elemanlar takip ediyor. 15 bini aşkın üye “emekli”. Sanayi işçileri 7 milyon 250 bin üye sayısıyla dördüncü sırada. Bir o kadar da Parti ve devlet görevlisi üye var. 3 milyona yakın üye, öğrenci. 7 milyona yakın üye ise “diğer” başlığı altında toplanmış.

“ÇKP’nin yeni üyelik şartları, bir uçtan bir uca bütün Parti’de ilerlemeyi, yapısal iyileştirmeyi, Parti’nin toplum içindeki etkisini artıracak” deniyor.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi’nden Siyaset Bilimci Yin Yungon, 12 haziranda Global Times’te yayımlanan demecinde “Yeni üyelik şartları, reform ve dışa açılma sürecinde ihmal edilmiş olan Parti geleneklerini canlandırmayı hedefliyor” diyor.

“İşçilerin sayısı, 20 yılda yüzde 8,5 azaldı”

ÇKP son on yıldır işadamlarını da üye olarak kabul etmeye başladı. Bu öneri uzun dönem tartışıldıktan sonra ancak 2002 yılında kabul edildi.

ÇKP MK Parti Okulu’nda, Parti inşasında görevli profesör Tai Cıçian, yapısal iyileştirmenin yaş, birikim ve sınıf olmak üzere üç hedefi olduğunu belirtiyor. Tai şöyle konuşuyor: “Parti, iyi eğitimli gençleri kazanmayı hedefliyor. Daha önemlisi, işçi ve köylü üyelerin, son 20 yılın gelişen olgusu göçmenlerin sayısını artırarak, son zamanlarda bozulan dengeyi yeniden sağlayacak.”

Çin Sosyal Bilimler Akademisi, Marksizm araştırmaları merkezinden akademisyen Şin Şianyan, “ÇKP üyelerinin sayısı son 20 yılda iki kat artarak 85 milyona çıktı. Ancak Parti’nin temel direği olan işçilerin sayısı, bu dönemde yüzde 8,5 azaldı” diyor.

Marksizme bağlılık, temel ölçüt olacak

ÇKP, dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip olan Çin’in iktidar partisi. Parti yetkilileri, yolsuzluk, görevi ihmal, adam kayırma, hizipçilik gibi sorunların Parti’yi “içerden vurmaya başladığını” belirtiyorlar. Tai, “ÇKP iktidar partisi olduğundan, değişik gruplar, toplumsal ideolojiye bağlılıklarından değil güç ya da zenginlik hedefiyle Parti’ye geliyorlar” diyor ve ekliyor: “Parti’nin hedefi grupların temsilciliğini yapmak değil, halkı korumaktır. Bu nedenle parti yeni üyelikler konusunda seçici, ihtiyatlı olmaya, bu konuda sıkı bir değerlendirme sistemi kurmaya ihtiyaç duymaktadır.”

Yeni sistem, üyelerin Marksizme bağlılıklarının değerlendirilmesini sağlayacak politik ölçütlere vurgu yapıyor. Halkın Günlüğü gazetesi, Marksizme bağlılığı, “ÇKP üyeliği için yeterli politik olgunluğun temel ölçütü” olarak ifade ediyor.

Şin, “Son 20 yıldır piyasa ekonomisinin hızlı gelişmesi, yeni koşullar ve sorunlar” diyor “Parti üyelerinin değerleri üzerinde bütük etki yarattı.”

http://www.globaltimes.cn/content/865268.shtml

ulusalkanal.com.tr

Esad'ın seçim zaferi ÖSO'yu dağıttı Dünya IŞID bahanesiyle Suriye'yi vurma planı Dünya Irak Ordusu'ndan IŞİD'e ağır darbe Dünya Ödünç atı çalınmasın diye öyle bir şey yaptı ki... Dünya