İstanbul için tarihi karar! Kaderi değişecek

İstanbul'un kaderi değişecek çünkü İstanbul 2'inci idare mahkemesi imara açılan tarihi yarım ada için karar verdi. İçerisinde Avrasya Tünel Geçişi, Yedikule Bostanları, Sirkeci Garı gibi tartışmalı 61 projeden 37’sinin yürütmesi durduruldu.

Abone ol

İstanbul'un yedi tepesi olan tarihi yarım adası için önemli bir yargı kararı verdi. İstanbul'un kıyısını ve silüetini bozma riski taşıyan 37 projenin yürütmesi durduruldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi CHP meclis üyelerinin, tarihi yarım adada için hazırlanan 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama planın iptali istemiyle açtığı dava sonuçlandı. Davaya bakan İstanbul 2'inci İdare Mahkemesi oy çokluğu ile 61 projeden 37’sine yürütmeyi durdurma, 7’sine ise yürütmenin kısmen durdurulmasına karar verdi.

Yürütmesi durdurulan projelerin başında Avrasya Tünel Geçişi ve ulaşım kararları, AVM ve otel yapılmasının önü açılan Topkapı İETT Garajı, Kumkapı Balık halinin marina olmasına ilişkin planlar yer alıyor.

1/1000 ölçekli planı değerlendirmek üzere, kapsamlı bir bilirkişi raporu hazırlandı. 9 Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden 3 öğretim üyesinin 286 sayfalık raporunda projelerin tarihi yarımadanın gerçekliğinden yola çıkılarak değil, metropol kentin ulaşım taleplerine göre belirlendiğinin ifade edildi.

"Tarihi Yarımada'nın silüetinin korunması kaygısından çok, Avrasya Tüneli vasıtasıyla trafik akış hızının arttırılması amaçlanmaktadırı" tespitinde bulunuldu."

Avrasya Tüneli güzergahında olduğu gerekçesiyle yıkılan Kumkapı Balık Hali’nin marina yapılmasını öngören kararın da yürütmesi durduruldu. Bir yürütmeyi durdurma kararı da UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan Tarhi Yedikule Bostanları için verildi .

Kısmen durdurulan projeler arasında ise tartışmalı Sirkeci Garı bulunuyor. Mahkeme, Sirkeci Tren istasyonun kültürel amaçlı kullanılması yönünde yeniden düzenlenmesine karar verdi.

ulusalkanal.com.tr

Yola çıkacaklar dikkat! İstanbul'da trafik felç! Çok kritik uyarı geldi Yurt Serinlemek için baraj gölüne giren şahıs kayboldu Yurt Patlayan televizyon nedeniyle yangın çıktı Yurt İBB’den plaj temizligi Yurt