ABD hegemonya savaşını kaybetti: 11 Eylül sonrası ABD daha büyük terör tehdidi yarattı

İkiz Kuleler'e düzenlenen saldırının üzerinden tam 20 yıl geçti. Amerika Birleşik Devletleri 20 yıldır sözde 'terörle savaşı'na ağır bir yenildi aldı. El Kaide, DEAŞ'a destek verdiği iddiasıyla ülkeler işgal edildi. Bu işgaller sonucu milyonlarca insan ya öldürüldü ya da mülteci konumuna düştü. Amerika'nın hegemonya iddiasıyla yürüttüğü sözde terörle mücadele artık tıkandı. Washington yönetimi Afganistan'dan arkasına bakmadan çekildi. Herkesin üzerinde uzlaştığı nokta ise; 11 Eylül dünyayı değiştirdi.

Abone ol

ABD'de 11 Eylül saldırılarının 20. yılı anılıyor.

11 Eylül saldırısını bahane eden ABD, Asya ve Batı Asya'ya saldırdı. Ülkeleri böldü. Terör örgütlerine destek verdi. Ortadoğu haritasını değiştirmeye soyundu.

20 yıl önce bugün hava korsanları tarafından kaçırılan üç yolcu uçağı, İkiz Kuleler'i ve ABD Savunma Bakanlığı binalarını hedef aldı. Beyaz Saray'ı vurmak isteyen dördüncü uçaksa düşürüldü. Yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetti.

Saldırılarının üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen etkileri hala devam ediyor. ABD tarafından 11 Eylül'ün sorumlusu olarak Usame Bin Ladin gösterildi. Dünya kamuoyunun azımsanmayacak bir bölümü ise saldırıları ABD derin devletinin planladığına inanıyor.

11 Eylül'ün ardından ABD'nin ilk hedefi Afganistan'daki Taliban yönetimi oldu. ABD bir ay geçmeden Afganistan'ı işgal etti. Operasyonla Taliban yönetimi devrildi. El Kaide lideri Usame Bin Ladin saldırıdan 10 yıl sonra 2011'de öldürülse de ABD sözde terörle savaşına devam etti.

ABD'nin Afganistan'ı işgalinden bu yana ülkede 50 binin üzerinde sivil ve 2 bin 400 civarında Amerikan askeri hayatını kaybetti.

Afganistan'ın ardından ikinci hedefse Irak'tı. Irak'ın teröre destek vermesi ve Saddam Hüseyin'in kitle imha silahına sahip olduğu yalanlarıyla ABD, Irak'a saldırdı. Nisan 2003'te Bağdat işgal edildi. Baas yönetimi iktidarına son verilirken Saddam Hüseyin yakalandı ve idam edildi. O silahların varlığıysa hiçbir zaman kanıtlanamadı.

Arap Baharıyla başlayan kırılmalar ve otorite boşlukları en çok Ortadoğu'daki radikal gruplara yaradı. Irak'ın işgali ve Saddam'ın devrilmesi yıllar sonra yeni bir düşman yarattı. Artık bölgedeki tehdidin yeni adı DEAŞ'dı.

ABD ordusu 15 Haziran 2014'ten bu yana binlerce hedefe hava saldırısı düzenledi. Sadece Irak'ta değil Suriye'de de DEAŞ'a karşı operasyonlar düzenlendi.

ABD'nin sözde terör ile savaşı sonrası Libya da parçalandı. Kaddafi öldürüldü, ülke silahlı gruplar tarafından paylaşıldı.

Amerika ise savaşlardan yorgun düştü. Çünkü 20 yıldır savaştaydı. Ve kaçınılmaz son yaşandı. ABD kaybetti. Washington yönetiminin başındaki Joe Biden Afganistan'dan ayrılma planını hayata geçirdi.

Afgan kadınlardan Taliban'a destek Gündem PKK'ya operasyon: Bitlis'in 9 köyünde sokağa çıkma yasağı Gündem Hulusi Akar 'asker gözüyle' ABD'nin Afganistan yenilgisini değerlendirdi Gündem Bakan Akar ve Komutanlar Suriye sınırının sıfır noktasında Gündem