Gözler Zonguldak dışındaki madenlerde

Zonguldak'taki işçiler, Türkiye Taş Kömürü'ne ait maden ocaklarının özelleşmesinin önüne geçti. Gözler, özel şirketlere kiralanan Zonguldak dışındaki maden ocaklarına çevrildi. “Rödovans” adı verilen kiralama sisteminin özeleştirmenin önünü açtığı uyarısında bulunan Vatan Partisi'ne göre, Zonguldak'taki başarı bu maden ocaklarındaki işçilere de örnek olmalı.

Abone ol

Zonguldak'taki işçiler, Meclis'te görüşülen Torba Yasa'nın 58'inci maddesindeki özelleştirmenin önünü açacak düzenleme konusunda büyük bir başarı kazandı. Hükümet, tepkiler üzerine Türkiye Taş Kömürü Kurumu'na ait maden ocaklarının ruhsatlarının parça parça satılmasını sağlayacak düzenlemede değişikliğe gidecek.

Buna göre, Türkiye Taş Kömürü'ne ait madenler düzenleme dışında tutulacak.

Ancak, Zonguldak dışında devlet eliyle işletilen maden ocaklarında ise özelleştirmenin önü hala açık durumda. Bu ocaklar Türkiye Kömür İşletmeleri'ne ait. Bu işletmelere ait ocaklarda “rödovans” adı verilen kiralama sistemi uygulanıyor. Yani, devlete ait madenlerin ruhsatları işletmek üzere şirketlere devrediliyor.

Vatan Partisi de, Zonguldak'taki direnişin ardından ocaklarındaki rödovans tehdidini gündeme getirdi. Partiye göre, Zonguldak pratiği, özelleştirmenin bir aracı olan kiralama sistemine karşı bütün maden ocaklarındaki işçilere örnek olmalı.

Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, Türkiye'nin üretim ekonomisine geçme mecburiyeti bulunduğunu vurguladı. Zonguldak işçisinin bir kez daha devletine sahip çıktığını söyledi.

Vatan Partisi İşçi Sendika Bürosu Başkan Yardımcısı Mehmet Akkaya da Ulusal Kanal canlı yayınında katıldığı programda özelleştirmelere karşı sendikalara çağrı yaptı.

ulusal.com.tr

Deneyimli büyükelçi Onur Öymen'den Ulusal Kanal'a özel açıklamalar Gündem KKTC’nin 34. yılı 14-15-16 Kasım'da kutlanacak Gündem Kuleli'nin 1967 mezunları okulu ziyaret etti Gündem Erdoğan ile Musk ne görüştü? Cumhurbaşkanlığından açıklama Gündem