Ferhan Şaylıman'a ödül

11 Nisan 1980’de katledilen TRT İstanbul Radyo programcısı, gazeteci yazar Ümit Kaftancıoğlu adına bu yıl 11.si düzenlenen öykü ödüllerinde sonuçlar açıklandı.

Abone ol

Adnan Özyalçıner, Mehmet Güler, Öner Yağcı, Zeynep Aliye, Ayşe Akaltun, Feyza Akbulut Öner, Hakan Cücünel ve Tekin Büyükkaya'dan oluşan seçici kurul yaklaşık 3 aylık çalışmanın sonucunda dereceye giren ilk 3 öyküyü açıkladı.

Buna göre:

Birincilik

"Başın Öne Eğilmesin..." adlı öyküsü ile Hamdullah Köseoğlu

İkincilik

"Kuyruklu Yıldızım Mujica" adlı öyküsü ile Ferhan Şaylıman ve

Üçüncülük

"İsmail'in Bir Derdi Var" adlı öyküsü ile Akın Çokuğurluel arasında paylaştırıldı.

‘’Kuyruklu Yıldızım Mujica’’ adlı öyküsü ile ödüle layık görülen yazar Ferhan Şaylıman edebiyatımızın yakından tanıdığı bir isim. Şaylıman yazı hayatına, 1992’de Damar Dergisi ve Çankaya Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği öykü yarışmasıyla girdi. Bu yarışmada ‘’Sığınak’’ adlı dosyası ödül alan yazar, daha sonra 2004’te ‘’N’olur Beni Eve Götür’’ adlı 2. Öykü kitabını yayımladı. Şaylıman’ın ilk romanı ‘’Zaman Geriye Dönmez’’ 2006’da Merkez Kitaplar’dan, ‘’Kırılma Noktası’’ adlı güncesi 2008’de İmge Yayınları’ndan, ikinci romanı ‘’Hiçlik’’ 2009’da Turkuvaz Yayınları’ndan, üçüncü romanı ‘’Özgürlük Kampı’’ 2012’de Bence Kitap’tan ve dördüncü romanı ‘’Şila’nın Gözleri’’ geçtiğimiz ay Parafiks Yayınları’ndan çıktı.

Ferhan Şaylıman aslında medyanın içinden gelen bir yazar. Meslek hayatına kurgucu olarak başlayan Şaylıman, özel televizyonların kurulmasıyla beraber değişik kanallarda programcı ve haber koordinatörü olarak çalıştı. 20 yıla yakın çok sayıda haber tartışma programını hazırlayıp sunan Şaylıman, 2009’da medyadaki baskılar nedeniyle görevinden ayrıldı.

Ferhan Şaylıman, ‘’Kuyruklu Yıldızım Mujica’’ adlı öyküsünün bu yıl 11.si düzenlenen Ümit Kaftancıoğlu Öykü Yarışması’nda ödül almasından sonra yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

‘’ Ben yazı hayatımın en değerli ödüllerinden birisini aldım. TRT programcısı, gazeteci yazar Ümit Kaftancıoğlu 12 Eylül öncesi süreçte katledilen birçok aydınımızla beraber aynı kaderi paylaştı. Ülkemizin bu yurtsever, devrimci evladı savunduğu düşüncelerden dolayı 11 Nisan 1980’de öldürüldü. Onun anısını, düşüncelerini, hayallerini yaşatmak anlamında düzenlenen etkinliği önemsedim. Çünkü bu benim için yarışmanın ötesinde, Ümit Kaftancıoğlu’na bir aydın, bir edebiyatçı, bir gazeteci olarak duyduğum gönül borcunun yerine getirilmesiydi. Bunu azıcık başardıysam ne mutlu bana. Yayımlandığında görülecektir ki, Kuyruklu Yıldızım Mujica adlı öyküm aslında hepimizin özlediği bir ülkenin, toplumun tanımını hayali bir yolculuk sürecine sığdırarak anlatmaya çalışıyor. Bugün karşı karşıya bulunduğumuz sorunların temelinde yatan şeyleri bu öyküde farklı bir dil ve kurgu kullanarak çizmeye çalıştım. Ümit Kaftancıoğlu’nun da özlemini çektiği daha yaşanası bir dünya için yazdım Kuyruklu Yıldızım Mujica’yı.’’

2015 Ümit Kaftancıoğlu Öykü Ödülleri ve Anma Gecesi 11 Nisan 2015 günü saat: 19.00'da Bakırköy Yunus Emre Kültür Merkezinde yapılacak.

Sanatçı kardeşlerin acı günü Kültür Sanat Charlie Hebdo yönetiminde gelir anlaşmazlığı Kültür Sanat Dostları Aşık Veysel’i unutmadı Kültür Sanat Acıyı bal eyleyen ozan Aşık Veysel | Saygıyla anıyoruz! Kültür Sanat